Uvedena nova linija za prijavu poslodavaca koji krše pravo trudnica

Uvedena nova linija za prijavu poslodavaca koji krše pravo trudnica


Nova besplatna linija za prijavu poslodavaca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, preko koje mogu biti prijavljeni direktno Inspekciji rada, počela je da funkcioniše, saopštilo je Ministarstvo rada.

Građani mogu da prijave nepravilnosti na telefonski broj 0800 300 307, biranjem opcije 2.

Na taj način, trudnice i porodilje lakše i brže mogu direktno Inspekciji rada prijaviti poslodavce koji su prekršili zakon i uskratili im neka od njihovih prava.

Povezane vesti – MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?

Ministar rada Zoran Ðorđević navodi da država želi da zaštiti sve trudnice, porodilje i majke i omogući im ostvarenje svih prava koja im pripadaju, te da će vlada nastaviti da radi na poboljšanju položaja majki u Srbiji jer je to prioritet i cilj populacione politike.

“Inspekcija rada će se sa dužnom pažnjom posvetiti ovom problemu i verujem da ćemo uvođenjem ove linije uspeti da stanemo na put onima koji su sebi dali za pravo da uskrate trudnicama i porodiljama ono što im zakonom pripada”, istakao je Ðorđević.

Na sajtu Ministarstva u okviru kategorije “Registri” redovno će biti ažuriran poseban spisak svih onih poslodavaca za koje se dokaže da su prekršili zakon, u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Luka

    Na zalost nisu samo trudnice ugrozene, kod kvazi preduzetnika u unutrasnjosti svaki radnik je ugrozen i u milosti i nemilosti gazde. Kod kvazi preduzetnika minimalac od 25.000 nije neto no bruto plata, jer radnik kad primi minimalac od 25.000 nije sve njegovo vec mora gazdi da vrati na ruke u 4 oka 12.000 dinara a to je valjda onaj deo doprinosa koji je gazda uplatio za radnika.

+ Ostavite komentar