MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?

MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?


Kada sam ostala u drugom stanju na pamet mi je palo samo jedno pitanje: jel to sad to, jel moj život sada prestaje? Bilo da je trudnoća planirana ili ne, sigurna sam da svaka žena postavi sebi ovo pitanje. Iako to vešto krije.

Jeste život se menja ali ne prestaje. Nećeš spavati. Nećeš jesti, ali ćeš se prejedati slatkišima i junk food-om. Jedno vreme se nećeš smejati. Nekada ćeš samo plakati u tuš kabini da te niko ne čuje. Nekada ćeš samo želeti da nestaneš i pobegneš od te životne uloge. Svađaćeš se. Sa svojim roditeljima, sa svojim partnerom, sa prijateljicama, sa kasirkom i taksistom, a najviše ćeš se svađati sama sa sobom. Nabacićeš sebi osećaj krivice, bićeš ljuta i razdražljiva.

Povezane vestiDa li ste upoznali novopečene Beograđane

A onda će se jednog dana sve promeniti. Sa lakoćom ćeš ustajati u cik zore da nahraniš svoju bebu i odvedeš je u park. Trčaćeš kući da sa njom čitaš bebeću knjigu. Radovaćeš se svakom njenom osmehu i bodrićeš svaki njen pokušaj da ustane. A uveče kada konačno zaspi zajedno sa svojim partnerom gledaćeš njene slike na mobilnom telefonu jer ćeš tokom dana napraviti bar 20 slika.

Ali tvoj život nikada neće prestati. Nastavićeš da slušaš istu muziku kao i ranije, samo što ćeš na repertoaru imati i velike hitove poput “Miš je dobio grip” i “Razbole se lisica”, izlazićeš na ista mesta samo što ćeš na svom radaru sada imati i dečije igraonice i baby friendly kafiće, smejaćeš se istim šalama samo što će ti sada najsmešnije biti kada se ona plezi, radićeš isti posao koji voliš samo što ćeš sada započeti i najvažniji sopstevni biznis – da budeš najbolja majka svom detetu.

U kolumni “Mama novog doba” razgovaraćemo o svim onim temama o kojima noću, kada ceo grad utihne, razmišljaju mlade majke. MAJČINSTVO IZ DRUGOG UGLA.

Milica Ilčić (@_samo_milica), mama jedanaestomesečne bebe i osnivač Bejbi festa

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Мр Радомир Шћепановић

    Није лако подизати децу! У Србији са оваквим платама. И даље се плаћа порез за дечију гардеробу, храну и пелене., Обданишта су скупа. Држава само прича о помоћи, али само за политичке поене!

+ Ostavite komentar