Vesti
20.07.2019. 11:20
R.E./Tanjug

VUČIĆ O OSTAVCI HARADINAJA: Bez euforije, razloga za slavlje nema

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom ostavke premijera kosovskih institucija Ramuša Haradinaja i eventualne implikacije te ostavke.

Vučić ističe da Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

"Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", poručio je na konferenciji za štampu.

Vučić je istakao da nema razloga za radost i euforiju, ne zato što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina.

"Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik da dobije popularnost. On se bori da porazi protivnike na KiM, junak koji se bori, a ostali su nedostojni vođe koji ih vodi u svetlu budućnost", rekao je Vučić.

"Pustiće ga posle 48 sati"

Predsednik Srbije je takođe istakao kako će izgledati dalji tok događaja.

"Naša predviđanja su da će ga pustiti posle 48 sati. Ne kažem "možda" već će ga pustiti, vratiće se kao veliki heroj albanskog življa, njegova popularost će porasti, svih ostalih će padati", ističe Vučić.

Ocenio je da takse neće biti ukinute i da će zapadne sile sve češće vršiti pritisak, ucenjivati Beograd pod izgovorom da kosovske lidere šalju u Hag.

Povezane vesti -  Ostavka Haradinaja samo nužan ili i dovoljan razlog za nastavak pregovora?

Vučić je kazao da se ovim potezom namerava i pobeda najtvrđe albanske opcije i isključenje Srpske liste. Istakao je i da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih statvova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca.

"Srbija će posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbednosti srpskog naroda na KIM, naš narod može da računa na Srbiju", poručio je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

"Tražiće priznanje nezavistnosti"

Vučić, je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je činjenica i suština svega.

"Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine'', rekao je Vučić i dodao da očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje.

Povezane vesti - DOSIJE OVK: Za koje ratne zločine se sumnjiči Ramuš Haradinaj?

"Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njhovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije", ukazao je on i dodao da se narednih dva, tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići u pravcu da prizna nezavisnost Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve