Vesti
19.10.2019. 13:50
R. E./Foto: Oksana Skendžić

ZAVRŠENA POSETA MEDVEDEVA: Svečana večera i ispraćaj uz pesmu "Ovo je Srbija"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija i obraćanja u Skupštini Srbije, Medvedev je položio vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Prethodno je ruski premijer prisustvovao prikazu "Sloboda 2019" na batajničkom aerodromu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

23.30 - Svečana večera u Topčideru i pesma "Ovo je Srbija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras svečanu večeru za predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva i rusku delegaciju. Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".


View this post on Instagram

Uz pesmu "Ovo je Srbija" ispratismo našeg prijatelja @damedvedev

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 2:11pm PDT

"Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja - napisao je Vučić na Instagramu.

21:45 - Završena svečanost

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film "Put pobede" o najdramatičnijim trenucima bitke za oslobođenje Beograda 1944. godine o čemu je u filmu govorio naš poznati glumac Miloš Biković.

20.10 - Počela svečana akademija

Uz prisustvo brojnih zvanica i predstavnika crkve, počela je svečana akademija, pre koje su izvedene himne Srbije i Rusije. Prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev. Više o tome pročitajte ovde.

20:05 - Tvit Medvedeva: Bitke kao Beogradska ofanziva...

Ruski premijer je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavio da je danas u poseti Srbiji.

"Velika mi je čast da učestvujem u proslavama 75-godišnjice oslobođenja Beograda od nacista. Takve bitke kao što je Beogradska ofanziva odlučile su sudbinu Evrope i celog sveta. Sećanje na nju podjednako neguju srpski i ruski narod", napisao je on.

19:50 - Izložba fotografija

U centru Sava prikazana je izložba fotografija, nastalim nakon oslobođenja Beograda. Vučić i Medvedev će pre početka programa posetiti izložbu upriličenu u ovom zdanju.

19.35 - Dodik i Cvijanović sa Medvedevim

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastali su se sa ruskim premijerom.

19:05 - Vatromet ispred Palate Srbija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ispred Palate Srbija, nakon obraćanja javnosti srpskog predsednika i ruskog premijera, priređen je vatromet, a sa Kalemegdana su ispaljivani počasni plotuni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18:50 - "Naš stav je poznat"

Premijer Rusije rekao je da je Srbiji poznat stav kada je reč o Kosovu i Rezoluciji 1244 i da nema nikakvih promena.

"Polazimo od pune podrške Srbiji u poštovanju integriteta i suvereniteta, i to će biti naše stanovište i dalje. Da bi takve odluke bile od koristi za narod Srbije i Rusije, naši odnosi nemaju nikakvih ograničenja", rekao je Medvedev.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kazao je i da Rusija sa Srbijom sarađuje po mnogim pitanjima i da mirno gleda "na odluke naših srpskih prijatelja prema EU".

18:45 - Medvedev: Rusija nema toliko prijatelja u svetu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev istakao je, kao i Vučić da neće dozvoliti reviziju istorije. On je napomenuo da Rusija nema toliko prijatelja u svetu, ali da je Srbija jedan od njih.

"Niko nije protiv istorijske nauke, ali postoje crne strane i svetle strane u istoriji i to ne sme da bude predmet trgovine. Ja ne idealizujem države, ali narodi su istiniti tvorci istorije, oni su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od logora, kazni, ubijanja i ropstva", kazao je Medvedev.


View this post on Instagram

Vatromet u čast obeležavanja Dana oslobođenja Beograda sa predsednikom Vlade Ruske Federacije @damedvedev

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 10:14am PDT

18.48 - Vučić: Hvala na prijateljstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Medvedevu što je došao u Beograd i kazao da oseća posebnu čast što u Beogradu proslavlja 75. godina oslobođenja od fašizma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Hvala Vam prijatelju što ste napravili ovako težak raspored za danas, rekao je Vučić.

"Hvala na prijateljstvu i dobroj i iskrenoj podršci koju pružate našem narodu. Sa nestrpljenjem iščekujem susret sa Putinom 4. decembra u Sočiju", rekao je Vučić i dodao da zahvaljuje za podršku 1944. ali i za podršku danas.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

18:30 - Rusija i Srbija razmenile 11 sporazuma

Zvaničnici dve države razmenili su potpisane sporazume u oblasti železnice, predaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, o izvoznom kreditu, o saradnji u oblasti biljnog karantina.

Potpisani su i sporazumi u oblasti prosvete, elektroprivrede, tehnoloških inovacija i digitalnih tehnologija, o saradnji Uprava carina dve države.

17:40 - Počeli razgovori Vučića i Medvedeva

Na početku sastanka predsednik Vučić obratio se na ruskom jeziku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

17:20 - Položili vence na Spomen oslobodiocima Beograda

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić položili su cveće na Spomen - groblju oslobodilaca Beograda. Nakon što su položili vence, Medvedev i Brnabićeva su se upisali i u knjigu žalosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

16.55 - Vraćamo stranicu Miroslavljevog Jevanđelja

Govoreći u Skupštini Srbije, Medvedev je potvrdio informaciju da će Rusija vratiti Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog Jevanđelja Srbiji.

Takođe, rekao je i da će Srbija Rusiji vratiti sedam slika.

16:40 - Medvedev: Poštujemo teritorijalni integritet Srbije

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev u obraćanju u Parlamentu istakao je da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da je to uvek radila, i da će nastaviti to da čini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

"Govorio sam ovde 20. oktobra pre 10 godina, ali ono što mogu da kažem jeste da se odnosi Srbije i Rusije nisu promenili. Za mene je ovo velika čast. Čestitam i vama i vašem bratskom narodu praznik. Želim vam svima blagostanje", rekao je Medvedev.

On je dodao da je zahvalan što Srbija čuva grobove crvenoarmejaca koji su položili živote za slobodu i oslobođenje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

"Da se čuva istina o ratu i da se suprostavit svesnoj reviziji istrorije. U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželate koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih ondosa. Cilj tih manipulacija  je da se promeni svet i norme međunarodnog prava. Sve to stvara uslove za konflikte. Srbija na ogromnu žalost na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sad mislim na događaje 1999. Rusija je podržava tada i sada sprpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta", rekao je Medvedev.

On je dodao da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog problema i poštovanje Rezolucije 1244.

16:30 - Ruski premijer stigao u Skupštinu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u Dom Narodne skupštine Srbije. Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković.

16:25 - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva pruža mogućnost da se razmotre strateški odnosi Beograda i Moskve.

"Poseta Medvedeva uvek ima izuzetno značenje. To je povod da se razmotre najvažnija politička pitanja, strateški projekti, jer mi smo strateški partneri. Da razgovaramo ne samo o podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i o strateškom razvoju Srbije i našim odnosima na međunarodnom planu", rekao je ministar.

On je dodao je poseta važna i zbog ekonomskih odnosa između dve zemlje koji poslednjih godina napreduju.

"Sfera bezbednosti je takođe važna tema. Aktivno sarađujemo sa Rusijom. Pored istorijskih i kulturnih veza naši odnosi garantuju veću bezbednost naših građana", rekao je Stefanović.

15:10 - Brnabićeva se zahvalila ruskom premijeru

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

14:45 Medvedev stigao u Palatu Srbija

Dmitrij Medvedev stigao je u Palatu Srbija, gde je za njega priređen svečani doček. Nakon intoniranja himni dveju zemalja, Medvedev je izvršio počasnu smotru garde, nakon čega se poklonio srpskoj zastavi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Ruski premijer se potom zajedno sa premijerkom Brnabić rukovao sa srpskim državnim vrhom.

Medvedev je pre početka tet-a-tet sastanka sa Brnabićevom rekao da pamti kada je posetio Srbiju pre 10 godina i da mu je drago što je ponovo ovde.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

"Ovo je prilika da ponovo razgovaramo kako se razvijaju naši odnosi. Drago mi je da se upoznam sa vama i nadam se da će današnja poseta i vaša poseta Moskvi unaprediti odnose dveju zemalja", rekao je on i zahvalio se još jednom na dočeku.

14:05 Na sastanak sa srpskom koleginicom

Ruski premijer sa aerodroma u Batajnici uputio se na sastanak sa svojom srspkom koleginicom.

14:00 - Vučić: Da uvek štitimo našu zemlju

Na kraju programa, predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro".

Zahvalio se svim oficirima, podoficirima i vojnicim na svemu što čine za svoju zemlju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Hoću da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista. Da uvek štitimo slobodu, tradiciju i posebno, vama, dragi veterani, koji ste i danas u stroju i koji ste pre 20 godina branili Srbiju - veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je istakao da Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje, te da će Srbija nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je predsednik Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

13:10 - Finale spektakla

Na samom kraju prikazana je borba migova 29 i defile ešelona pripadnika Vojske Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

13:00 - Jurišaju avioni, defiluje pešadija

Na prikazu "Sloboda 2019" prikazano je savremeno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, ali i Ruske Federacije, poput helikoptera Mi-35, tenk T-72.

Učestvuju i avioni MIG 29 i helikopter H - 145 M, helikopter "Gama", "Super galeb" g4, "Orao", "Lazar-3", "Nora", "Miloš"...

12:45 Počeo vojni prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Intoniranjem himne počeo vojni spektakl.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

12:40 Vučić dočekao Medvedeva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ruskog premijera na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde zajedno prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

12:15 - Premijer Rusije sleteo u Beograd

Avion u kome se nalazio Medvedev sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Njega je sačekala premijerka srpske vlade Ana Brnabić, nakon čega su se uputili ka Batajnici, gde će prisustvovati prikazu Vojske Srbije "Sloboda 2019".

https://youtu.be/kSrVsfNrfRU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

12.00 - Program posete

Tokom posete, Medvedev će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, prisustvovaće prikazu Vojske Srbije "Sloboda 2019" u Batajnici, posetiti Narodnu Skupštinu gde će govoriti na posebnoj sednici, obići Kalemegdan...

Tokom njegovog boravka u Srbiji planirano je potpisivanje više bilateralnih sporazuma, među kojima i dogovor o izgradnji Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije o čemu se govorilo još proletos, kada je Kiril Komarov, zamenik direktora u državnoj korporaciji Rosatom, istakao značaj tog projekta, rekavši da Srbija ima veliku šansu da ponovno pokrene razvoj nuklearnih tehnologija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

U poslepodnevnim satima gost iz Rusije posetiće groblje oslobodiocima Beograda, odakle će prošetati do Spomenika crvenoarmejcu na kojem će takođe položiti venac.

Nakon popodnevne šetnje Kalemegdanom, u večernjim satima biće priređena svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na kojoj će biti prikazan dokumentarni film o zajedničkoj borbi Srba i Rusa u ratu, a zatim će se prisutnima obratiti jedan ratni veteran, Medvedev i Vučić.

Posle ceremonije, u Domu garde predsednik Srbije priređuje večeru za gosta i kulturno-umetnički program. Nešto pre ponoći ruski premijer otputovaće specijalnim letom iz Beograda.

 Prema najavama, sa Medvedevim će se u Beogradu sastati i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a razgovaraće se o ekonomskoj saradnji.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve