Vesti
11.09.2020. 19:33
Tanjug

"Vakcina za masovno korišćenje tek sledeće godine"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da vakcina protiv kovida 19 može da bude u masovnom korišćenju tek sledeće godine.

"Potrebna je pravovremenost, a pre decembra je skoro nemoguće očekuvati vakcinu. Nije nemoguće da se pojavi u maloj količini za testiranje, ali da bude u masovnom korišćenju, moze tek sledeće godine i tako se treba pripremati. To ne znači da ne želimo da bude što pre, ali mora da bude bezbedno", rekao je Kon na pres konferenciji.

Po pitanju obustave postupka testiranja vakcine AstraZeneke, Kon kaze da su to neki potpuno običajeni postupci, koji su sada pod ogromnom lupom javnosti, ali da njega lično to ne onespokojava, već vidi vrlo veliku privržnset tome da se nađe isključivo bezbedna vakcina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

"To je nešto što se inače dešava kod ispitivanja vakcine, kao što je obustava vakcine AstraZeneke, zbog jednog slučaja koji sada treba da se istraži, da li je na bilo koji način povezan sa vakcinacijom, osim što vremenski jeste nesumnjuivo", dodao je Kon.

Povezane vesti - KON: Šta je važnije – veselja ili zdravlje?

Po pitanju kineske vakcine, rekao je da je pitanje načina na koji ćemo nadalje biti informisani o tome, te da ne bi bilo loše da Krizni štab bude upoznat sa tokom razgovora, a pogotovo Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je regulatorno telo i najmerodavnija za odobrenje i bezbendnost bilo koje vakcine, lekova i drugih medicisnkih sredstava.

Osnovnu i najznačajniju ulogu u svemu tome imaće Agencija za lekove, dodao je Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve