Vesti
01.04.2024. 20:47
R.E./RTS

Ništa novo

Vazduh u Beogradu - ZAGAĐEN: Evo ko je "kriv"

Zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock/Cryptographer

Vazduh na teritoriji Beograda, u ponedeljak od 18.00 do 19.00, po srednjoj vrednosti bio je zagađen, piše na sajtu "Beoeko".

To je ocena kvaliteta vazduha, u tom periodu, na osnovu rezulatata sa 30 mernih stanica.

Kako je navedno, po rezulatima merenja, na 18 stanica kvalitet vazduha je označen kao zagađen, a na području koje pokriva njih 12 je prihvatljiv.

Kao srednja vrednost kvaliteta vazduha na grafikonu, na kome su podaci sa svih mernih stanica, je navedeno - "zagađen".

Anrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je za RTS da je jak i topao vetar doneo iz Afrike saharski pesak, precizno - 180.000 tona peska.

Objašnjava da je potrebno pratiti prisustvo peska u vazduh jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje, objašnjava Šoštarić.

"Bio je najavljen sunčan dan. Nemamo klasične kišne oblake, već zapravo vidimo da nema sunca – upravo zbog toga što saharski pesak ne dopušta zracima sunca da dopru do površine", istakao je Šoštarić
 

Šoštarić preporučuje da se smanji boravak napolju koliko je to moguće i da se prati koncentracija zagađujućih materija na dostupnim internet stranicama. Uz to, potrebno je izbegavati fizičku aktivnost na otvorenom, dokle god je presak prisutan u vazduhu.

Saharski pesak može se primetiti na krovovima automobila i prozora.

"Večeras je najavljena kiša, ukoliko se ta prognoza i obistini, pesak će se iz atmosfere preneti na tlo", kaže Šoštarić.

Za utorak meteorolozi su objavili žuti alarm zbog grmljevine i pljuskova, i najavili temperaturu nižu za otprilike 10 stepeni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve