Vesti
16.10.2020. 17:29
Tanjug

"VAŽNA VAKCINACIJA" Janković: Dva virusa mogu da obore zdravstveni sistem

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vakcinacija protiv sezonskog gripa posebno je važna ove sezone kada imamo pandemiju drugog smrtonosnog virusa - virusa korona (SARS-CoV2), jer bi oni zajedno mogli da "obore" zdravstveni sistem, kaže imunoolog Srđa Janković.

On je za Tanjug pojasnio da je vakcinacija protiv sezonskog gripa važna svake godine, da grip nije bezazlen kao što se misli, već da je u pitanju bolest koja odnosi ljudske živote.

"Sada kada imamo pandemiju i drugog smrtonosnog virusa, još je važnije da se sprovede što bolje prevencija protiv gripa, da se što veći broj ljudi vakciniše, posebno iz rizičnih grupa, da ne bismo imali kumulativni efekat dva smtonosna virusa", naveo je on.

Kako kaže plaši ga da bi dva virusa zajedno mogla da obore zdravstveni sistem.

"Kada imamo dve epidemije koje su aktivne, jedna će otežati borbu sa drugom, crpeće nam resurse i zbog toga je jako važno da se vakcinacije sprovedu", naglasio je on.

Ocenjuje da je epidemiološku situaciju u Srbiji, što se tiče virusa korona, povoljnija nego u zemljama regiona i zemljama Evrope, ali da se povećava broj obolelih.

"Porast broja obolelih se već registruje i svi zajedno i solidarnmo treba da sprovedemo mere koje su na snazi. Po potrebi će one biti i pooštrene. Mere koje su danas donete su korekcije postojećih, suština ostaje ista - distanca, maske, higijena i dezinfekcija", naveo je Janković.

On je naglasio da je u školama sporadično zaražavanje među decom i da nije došlo do prenošenja virusa u "značajnoj meri", te da nije neophodno da škole u potpunost obustave rad.

Povezane vesti - POSLE 15 GODINA: Krenula distribucija prvih 50.000 doza Torlakovih vakcina

"Mere se u školama sprovode i to dobro funkcioniše. Ukoliko se u odeljenju pojavi više od jednog zaraženog učenika, to odeljenje prelazi na nastavu na daljinu. Virusa u školama ima i treba voditi računa o tome, ali još uvek opasnost po zdravlje učenika i po pogoršanje epidemiološke situacije nije takva da bismo razmisljali o tome da bi nastava bila potpuna na daljinu", naglasio je on.

Naglašava da se taj model u školama pokazao kao veoma efikasan i da će nastaviti da ga sprovode i dalje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Podseća da je snazi zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, gde na jednom mestu ne može da bude više od 30 ljudi, .

"Ako se situacija bude pogoršavala možda će i 30 biti veliki broj, možda ćemo morati da smanjimo taj broj. Kada bi se sve mere koje su na snazi sprovedile mogli bi da suzbijemo rast broja obolelih, da krivu zaravnimo i sačuvamo ljudske živote i zdravstveni sistem", naveo je Janković.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Uskoro obavezne maske i na otvorenom pri kontaktu

Što se tiče otvorenog prostora neophodno je da se drži distanca i nose maske.

"Svi koji se nalaze u masovnijem društvu, a ne poštuju preventivne mere dovode do velikog rizika prenošenja virusa i do fenomena tzv. superprenosioca kada jedno osoba simultano zarazi veliki broj ljudi", naglasio je Janković.

Maske su obavezne u javnom prevozu i ta mera se poštuje, naveo je on i dodao da javni prevoz nije postao glavni faktor rizika za prenošenje virusa.

Mera epidemiološkog nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva funkvcioniše dobro, kaže Janković.

Upitan da li će biti dodatnog pooštravanja mera za ulazak u Srbiju on je rekao da će to zavisiti od situacije.

Za ulazak stranaca u Srbiju ostaje obavezan je PCR test.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
7°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve