Vesti
06.12.2019. 15:18
Tanjug

VEĆA KONTROLA: Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izvršiteljske usluge uskoro će biti znatno jeftinije pošto je Ministarstvo pravde izradilo tekst nove tarife za javne izvršitelje, koja će se primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine, pišu beogradski mediji.

Prema njihovim navodima, novim tarifama je drastično redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da naplaćuje, ali i smanjen broj radnji koje će tarifirati.

Predviđeno je da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju umanjuje se za 60 odsto.

Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

Izvršitelj više neće moći da naplaćuje rešenje o izvršenju u onim predmetima u kojima on, a ne sud, odlučuje o predlogu izvršenja.

Pročitajte još: Koliko zarađuju izvršitelji i notari?

Takođe, neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, a Pravosudni informacioni sistem, omogućava elektronsko povezivanje izvršitelja sa različitim bazama podataka drugih državni organa, npr. sa bazom MUP, o prebivalištu.

Javni izvršitelj, takođe, neće moći da tarifira ni održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari.

Ujedno biće smanjeni i troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnijh radnji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ekspres/ Oksana Toskić

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za beogradske medije da se od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je bio do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava.

Kako je objasnila, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika.

Pročitajte još: Obmana na računu

"Tako, za dug za komunalne usluge do 5.000 evra, više neće moći da se proda jedina nepokretnost fizičkog lica. Izvršitelji neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a od izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodicama i deci", rekla je Kuburović, dodajući da se od marta uvodi e-aukcija kao novi transparentan i fer način javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije. Ona je dodala da izmene služe tome da se novim tarifnikom spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.

Prema sadašnjim tarifama, podsećaju, izvršitelji naplaćuju od 1.800 do 500.000 dinara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve