VEKIĆ: U planu otvaranje devet novih laboratorija za testiranje na koronavirus

VEKIĆ: U planu otvaranje devet novih laboratorija za testiranje na koronavirus

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je sedam timova u prethodna četiri dana obišlo laboratorije u Srbiji kako bi se videlo koje od njih mogu da budu osposobljene za testiranje na korona virus, a da se planira i otvaranje devet novih državnih laboratorija.

Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na korona virus, rekao je u Dnevniku RTS da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koliko ljudi treba da završi dodatnu edukaciju.

“Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije”, navodi Vekić i najavljuje da će u narednih dan-dva biti sublimirani rezultati i podnet izveštaj Vladi.

Povezane vesti – NAGLI PAD: U Srbiji 163 novoobolelih od koronavirusa

AP Photo/Lee Jin-man

AP Photo/Lee Jin-man

On je istakao da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove pi-si-ar mašine i ekstraktori.

“Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i povećanja kapaciteta postojećih”, istakao je Vekić i dodao da je u planu otvaranje devet novih državnih laboratorija – u Šapcu, Zaječaru, Užicu, Kruševcu i drugim gradovima.

Povezane vesti – Počinje gradnja kovid bolnice u Kruševcu

Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

Govoreći o početku školske godine, Vekić je rekao da je njegov stav da škole treba što pre otvoriti.

AP Photo/Lee Jin-man

AP Photo/Lee Jin-man

On je naveo da je medicinski deo Radne grupe radio prethodnih dana intenzivno i predložio nekoliko mera koje će biti danas objavljene i koje određuju kako deca treba da se ponašaju, koja je distanca, u kojim vremenskim intervalima treba da se očiste kabineti, dezinfikuju zajedničke prostorije, stolice i stolovi.

“U učionicama će morati da se poštuje socijalna distanca, deca će nositi maske, uglavnom tek kad odgovaraju imaće priliku da skinu maske, dezinfikovaće se kompletan školski pribor, školske klupe, predmeti koji se nalaze u učionicama, toaleti će se dezinfikovati tokom školskog odmora”, naveo je Vekić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar