Vesti
30.08.2023. 21:55
R.E.

Dobra vest

Velika novina u školama - radionice o nasilnom ponašanju, bezbednosti...

škola, đaci, matura
Izvor: Shutterstock

Sva odeljenja osnovnih škola u Srbiji imaće ove godine informativno-edukativne radionice čiji je cilj podizanje svesti o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, kao i učenje najmlađih kako da budu bezbedni u različitim situacijama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radionice koje će se realizovati u školskoj 2023/24. godini su deo protokola o saradnji koju su danas potpisali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu.

Prema rečima Đukić Dejanović, radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava i obeležavanja značajnih datuma.

Ministarka je navela da je cilj projekta podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikta, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Šef Misije OEBS Jan Bratu kazao je da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda bazirati na interaktivnim predstavama, edukaciji o bezbednosti korišćenjem različitih nastavnih materijala i radionica.

"Misija OEBS-a, kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama, aktivno radi na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji maloletničke delikvencije", rekao je Bratu i izrazio nadu da će se povećati broj takvih inicijativa usmerenih na prevenciju.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda plan je da budu održane radionice na temu "Bezbednost dece u saobraćaju" i "Bezbednost dece u vanrednim situacijama", navodi se u saopštenju.

Za učenike od petog do osmog razreda u planu su radionice na temu "Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom svetu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će izgledati prvi školski dan ovog septembra
škola, đaci, nastava

Povratak u klupe

30.08.2023. 08:48

Kako će izgledati prvi školski dan ovog septembra

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je sugestija tog ministarstva da 1. septembar, kad počinje nova školska godina, "bude dan dijaloga nastavnika i učenika, ne samo o školskim programima već i o emocijama, vrednostima, ljudskoj toplini, uvažavanju, budućnosti".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve