Vesti
16.09.2023. 14:25
Beta

Ubistvo Ćuruvije

"Potvrdu o oslobađajućoj presudi sam dobio od državnog sekretara"

veran matic, ata, 16. 9. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da od Apelacionog suda nije dobio informaciju da je doneta oslobađajuća presuda osumnjičenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, ali da mu je potvrdu te informacije dao "jedan državni sekretar".

 

"Komunikaciju sa Apelacionim sudom završio sam sa dva zaključka. Prvi zaključak je da na osnovu komunikacije ne mogu tvrditi da je doneta (oslobađajuća) presuda. Drugi da mogu pretpostaviti da je (oslobađajuća) presuda doneta, samo da nije dalje ekspedovana", rekao je Matić za list Danas.

Dodao je da mu, ukoliko presuda jeste doneta, nije jasno zbog čega nije do danas objavljena, ali da bi to moglo da se tumači kao "određeno taktiziranje", odnosno kao znak da je odluka doneta "pod određenim uticajem i pritiskom".

Matić je naveo i da bi oslobađajuća presuda predstavljala kontinuitet u "celokupnoj opstrukciji" - od istrage ubistva, preko opstrukcija na suđenjima u kojima je dva puta doneta prvostepena presuda na ukupno 100 godina zatvora za četvoricu optuženih, do toga da nakon presude Apelacionog suda neće postojati mogućnost za bilo koju pravnu radnju koja bi donela neki drugi rezultat.

"Desetogodišnje suđenje proizvelo je dovoljno materijala da, kakvu god presudu donese ovo Alelaciono veće, novinari imaju mogućnosti da kroz dalja istraživanja, tekstove i filmove, dodatno rasvetle ovo ubistvo kao i sam tok suđenja i njegov epilog, ali i razlog za ovakvo ponašanje suda", kazao je Matić.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Osumnjičeni za ubstvo Ćuruvije, bivši rukovodioci Resora službe bezbednosti Srbije Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dva puta su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će biti razrešena najveća misterija ubistva Slavka Ćuruvije?
Pištolj, ubistvo, ubica

Pravda je zaista spora

10.03.2023. 13:05

Da li će biti razrešena najveća misterija ubistva Slavka Ćuruvije?

Sudsko razrešenje ubistva Slavka Ćuruvije započeto u januaru 2014. kada je svoja saznanja o ovom zločinu Tužilaštvu za organizovani kriminal ponudio Milorad Ulemek Legija, devet godina kasnije vratilo se na početnu tačku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve