Vesti
30.04.2023. 09:56
Beta

U poljoprivredi još više

Vesić: "Stranci 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu"

Građevina
Izvor: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ocenio je da su u Srbiji 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Vesić je za Večernje novosti najavio da predstoji liberalizacija radnog zakonodavstva i rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

On je dodao da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Prema njegovim rečima u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

"Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji", rekao je Vesić za Večernje novosti.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiju dolazi 1.000 Indijaca jer nema ko da radi?!
šlem, gradilište, radnici

Stižu Indijci

05.02.2022. 15:00

U Srbiju dolazi 1.000 Indijaca jer nema ko da radi?!

Zbog nedostatka radne snage u pojedinim oblastima u Srbiji, sve više stranaca posao nalazi na našem tržištu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve