Biznis
05.02.2022. 15:00
Tanjug

Stižu Indijci

U Srbiju dolazi 1.000 Indijaca jer nema ko da radi?!

šlem, gradilište, radnici
Izvor: Shutterstock

Zbog nedostatka radne snage u pojedinim oblastima u Srbiji, sve više stranaca posao nalazi na našem tržištu.

Prema rečima predstavnika indijske Agencije za međunarodna zapošljavanja Nikaila Manšarmanija, samo ove godine u Srbiju dolazi oko 1.000 Indijaca.

Manšarmani navodi da se obično zapošljavaju na gradilištima, na izgradnji infrastrukture i u poljoprivredi.

"Proces za zapošljavnje Indijaca u Srbiju je jednostavan. Dobijemo upit od poslodavca, onda organizujemo intervjue za radnike, taako da da podnese zahtev za boravak", objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.a poslodavac može da ih vidi, onda nam poslodavac obezbeđuje dokumentaciju Srbije i onda počinjemo postupak dobijanja vize. Kada je viza odobrena, samo treba da mu kupimo kartu za Srbiju i kada stigne u Srbiju, poslodavac mora da podnese zahtev za boravak", objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.

Ističe da taj celokupan proces traje oko dva meseca.

Manšarmani dodaje da je njihova obaveza da osiguraju kvalitetnu radnu snagu i navodi da iz Indije šalju samo ljude koje imaju iskustva sa internacionalnim kompanijama.

Kada je reč o daljoj proveri radnika kada stignu u Srbiju ili neku drugu zemlju da rade, Manšarmani objašnjava da imaju jednog koordinatora u Srbiji i ukoliko zaposelni ima bilo kakav problem u vezi sa poslom, hranom i transportnom može da kontaktira koordinatora koji dalje razgovara sa kadrovskom službom poslodavca.

Navodi da je ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra, a da je minimalna cena rada između 300 i 322 evra.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je tražnja za strancima počela onog trenutka kada je nasa zemlja počela da se prazni, kako sa onima koji više nisu u situaciji da rade, tako i sa onima koji su napustili zemlju.

Gostujući na TV K1, Atanacković je potvrdio da postoji određena procedura kako bi se strani radnik zaposlio u našoj zemlji, ali se u tu proceduru kreće tek kada iz sistema zapošljavanja potvrde da nemaju da pruže našeg radnika.

"Onda daju potvredu da može da se angažuje i strani", kaže Atanacković.

Ističe da strani radnici predstavljaju konkurenciju našoj radnoj snazi i utiču na smanjivanje zarada.

Međutim, napominje da je važno da imamo dovoljan broj zaposlenih, kako neki delovi privrede ne bi stali.

Atanacković naglašava da je i prilikom zapošljavanja stranaca važno da se pošuje Zakon o radu, da situaciju na terenu kontroliše inspekcija rada, kao i da ne sme da se dozvoli da strani radnik nema adekvane uslove rada i smeštaja, i još manje da nema slobodu kretanja, odnosno da im se oduzme pasoš.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbolji među najboljima: Posao za 700 mladih medicinara
Ugovori o zaposlenju za medicinare 28.12.2021.

Najuspešniji diplomci

28.12.2021. 22:05

Najbolji među najboljima: Posao za 700 mladih medicinara

U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, posao dobija 700 mladih - 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve