Vesti
07.11.2021. 20:05
R.E.

"Bežanijska kosa"

Veštačka pluća spasla mladića s kovidom

bolnica, korona
Izvor: Shutterstock

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" prvi put je na aparat koji menja pluća stavljen kovid pozitivni pacijent, koji je nakon toga počeo da se oporavlja.

Pacijent je star 31 godinu i nije vakcinisan, a stavljen je na "veštačka pluća" jer više nije reagovao ni na jedan vid lečenja.

Mladić je pozitivan je 28 dana, a u "Bežanijskoj kosi" je 19, prenosi RTS.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković, kaže da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

"Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator", rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da menja pluća dok se ona sama ne zaleče jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida veoma bitno naći novi vid ventilacije.

"To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može ili jedno ili drugo", objasnila je Zdravković.

Vreme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procenjuje se na dve do četiri nedelje.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uklučen pacijentu u KBC "Bežanijska kosa", a pre toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti "Sremska Kamenica".

"Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru", rekla je Zdravković.

U KBC "Bežanijska kosa" trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto u veoma teškom stanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srednjoškolac u Kruševcu preminuo od kovida
učionica, škola

Hemijsko-tehnološka škola

20.10.2021. 11:01

Srednjoškolac u Kruševcu preminuo od kovida

U Kruševcu je od posledica korona virusa preminuo učenik Hemijsko-tehnološke škole, rečeno je Tanjugu u Školskoj upravi Rasinskog okruga.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve