Vesti
30.08.2019. 14:05
Tanjug

Srbija i Crna

Vilson: Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri

dejmon-vilson.jpg

Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici, što zahteva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta

Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici, što zahteva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta obeju država, izjavio je potpredsednik Atlantskog saveta SAD, Dejmon Vilson, i tvrdi da samo Rusija ima interesa da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu.

Prema njegovim rečima, normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i sporazum Beograda i Prištine, doprineće uklanjaju barijera i boljim odnosima u celom regonu.

[caption id="attachment_217795" align="alignnone" width="674"]Crna Gora Foto: Shutterstock Crna Gora Foto: Shutterstock[/caption]

Lekcije koje smo, kako kaže, naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

Pročitajte još – VILSON ZA EKSPRES: SAD treba da pokažu poštovanje prema Srbiji

"Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost celog regiona je u celovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Severnoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku. Posle svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. SAD imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi", rekao je Vilson, preneo je portal RTCG.

[caption id="attachment_212425" align="alignnone" width="710"] FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk[/caption]

Upitan da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region, Vilson je odgovorio da je gotovo sigurno, ali nije verovatno da se odigra na potpuno isti način.

"Ruske obaveštajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u EU", smatra Vilson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve