“VIRUS NIKADA NIJE NESTAO” Kisić: Uvek je bio u cirkulaciji

“VIRUS NIKADA NIJE NESTAO” Kisić: Uvek je bio u cirkulaciji

Tanjug (Tara Radovanović)


Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da virus korona ni u jednom trenutku nije nestao, već da je sve vreme u cirkulaciji, a da je povećanje broja zaraženih nastalo jer su se građani vratili svakodnevnim aktivnostima.

Gostujući sinoć u emisiji “Hit tvit”, Kisić je navela da su svi stručnjaci govorili o drugom talasu na jesen, jer su se nadali, i na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO), da će toplo vreme ubiti ovaj virus.

Ističe da su takve komentare građani shvatili da virusa neće biti do jeseni.

 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

“Nadali su se da će virus da ode na godišnji odmor i da će se vratiti u oktobru. Zapravo, virus nikada nije nestao, uvek je bio u cirkulaciji. To što smo se mi nadali i SZO da će vremenske prilike da utiču na njega i da će ga ubiti topolo vreme, to se nije desilo”, rekla je Kisić.

Povezane vesti – KON: Tražio sam da se ispita slučaj sa podacima BIRN-a

Podseća da su mere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne – nošenje maske i držanje fizičke distance.

“Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svet, ali je pokazano da preventivne mere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja”, navela je Kisić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Upravo od tih mera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodaje ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

Povezane vesti – Da li smo spremni za drugi talas?

“Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao”, navodi Kisić.

Iako, kaže, te preventine mere deluju jednostavno, svesna je, ističe, da su one teško primenjive u javnom prevozu, u zemlji i u čitavom svetu gde se ljudi svakodnevno kreću.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar