Vesti
01.04.2022. 08:10
Marko R. Petrović

Tragedija...

Visoka cena mira: Pogibija Dejana Stanojevića

Helikopter 31.3.2022.
Izvor: EPA / STEPHEN MORRISON

Potpukovnik Vojske Srbije Dejan Stanojević poginuo je u utorak 29. marta kao pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO). Stanojević je nastradao u padu helikoptera na koji su, prema saopštenju kongoanske vlade, pucali pobunjenici sa zemlje.

Srpsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se vazduhoplov, koji je bio na redovnoj izviđačkoj misiji, nakon što je na njega pucano sa zemlje, zapalio i srušio. U padu helikoptera u kojem je bilo osam osoba nije bilo preživelih. Među poginulima je šest Pakistanaca i po jedan Rus i Srbin.

Učešće u mirovnim misijama, logično je, nosi izvestan rizik. Pre desetak dana minobacačka granata pala je u kamp mirovnih snaga u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, u kojem se takođe nalaze pripadnici Vojske Srbije angažovani u mirovnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije. Niko, na sreću, nije stradao.

Pre pet godina, međutim, baš u Kongu u napadu pobunjenika na kamp UN stradalo je 14 mirovnjaka, dok je još 40 osoba bilo ranjeno. Opet na sreću u tom kampu nije bilo nikog od osam srpskih mirovnjaka koji su tada služili u operaciji MONUSCO.

Bilo je napada na kampove sa srpskim mirovnjacima i u drugim državama, kao na primer u Maliju.

Pripadnici Vojske Srbije, inače, prema podacima iz 2021. godine, učestvuju u osam multinacionalnih operacija – pet misija Ujedinjenih nacija i tri misije Evropske unije. U njima je angažovano 280 srpskih vojnika, a među njima je i 46 žena. Godišnje se rotira oko 600 ljudi.

Oni se nalaze na dužnosti vojnih posmatrača, štabnih oficira, medicinskog osoblja i jedinica ranga čete, voda i odeljenja.

Trenutno, oni su angažovani u misijama u Libanu, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoafričkoj Republici, na Kipru, na Sinaju, u Somaliji, u Bangiju i u Maliju.

Najbrojnija grupa trenutno je u Libanu – tamo je 177 pripadnika srpske vojske.

Vojska Srbije je od 2006. godine do sada učestvovala u 14 multinacionalnih operacija – osam u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i šest pod okriljem Evropske unije, sa ukupno angažovana 4.652 pripadnika, od kojih 417 žena.

Kuriozitet je i da je na mestu načelnika Centra za mirovne operacije Vojske Srbije žena – pukovnik Mirjana Milenković.

Gde će vojnici otići odlučuju poslanici u Skupštini, a na poziv Ujedinjenih nacija.

Angažovanjem u mirovnim misijama ostvaruju se dva ključna cilja – podrška strateškim i spoljnopolitičkim interesima države i razvijanje sopstvenih sposobnosti.

Posebnim konceptom obučavanja i pripremanja pripadnika poboljšava se i njihova spremnost za odbranu zemlje.

Pošto u mirovnim misijama učestvuju pripadnici različitih vojski, oni na terenu ne smeju imati jezičke barijere, moraju biti jednako obučeni i opremljeni da bi nastupali kao jedna jedinica.

Zato je obuka budućih mirovnjaka standardizovana na svetskom nivou.

Centar za mirovne misije Vojske Srbije je međunarodna sertifikovana ustanova gde se obučava veliki broj domaćih i stranih pripadnika za odlazak u mirovne misije, kako teorijski tako i praktično.

 

BIO ISKUSAN STAREŠINA

Potpukovnik Dejan Stanojević rođen je 22. decembra 1979. godine. U Vojsci Srbije je od 28. septembra 2002, a u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu nalazio se od 24. oktobra 2021. godine. Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog pripadnika, vrsnog starešinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeće sve neophodne mere za povratak tela pokojnog Dejana u Republiku Srbiju i pružiće svu neophodnu pomoć njegovoj porodici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija obnavlja svoju vojsku: Kome to i zašto smeta?
Vojska Srbije 19.11.2021.

U strahu su velike oči

21.11.2021. 08:05

Srbija obnavlja svoju vojsku: Kome to i zašto smeta?

Gotovo po pravilu se, svaki put kada Srbija nabavi nešto od modernijeg naoružanja, podigne buka u regionu sa istim pitanjem – zašto se Srbija naoružava i da li se ona to sprema za rat?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve