Vesti
01.12.2022. 11:15
Beta

Ivica Dačić

"Vizna liberalizacija za Kosovo je loša poruka za Beograd"

kosovo
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je vizna liberalizacija za Kosovo loša poruka za Beograd i ocenio da "Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biva nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija".

"Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni", rekao je Dačić za RTS u Lođu u Poljskoj gde učestvuje na ministarskom sastanku OEBS.

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, da Kosovo nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština i da ga to ne interesuje, Dačić je rekao da to mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.

"On direktno pljuje na integritet EU - Briseski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet", naveo je.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić je rekao da Srbija to ne može da spreči.

"Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to. Njih pet ne priznaju Kosovo a Mađarska, koja priznaje Kosovo, rekla je da neće glasati za prijem Kosova", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a da se o statusu posle razgovara.

"Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu", dodao je.

Dačić je rekao i da je glavna tema sastanka u Lođu teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da je on "spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina", ali da nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U državu Kosovo niko više ne veruje
Kosovo

Dijalog

30.08.2022. 14:52

U državu Kosovo niko više ne veruje

Što se grbavo rodi, to ni vreme ne ispravi! Ova sentenca mogla bi da bude najpreciznija definicija suštine odgovora na pitanje – šta je tzv. država Kosovo danas?
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve