Vesti
05.10.2023. 13:30
R.E.

Vjosa Osmani

"Prvo uvedite sankcije Vučiću, pa ćemo razgovarati"

osmani 5.10.2023.
Izvor: EPA / Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija namerava da anektira sever Kosova po istom scenariju po kojem je Rusija anektirala Krim i da Beograd zbog svojih postupaka i agresije mora da snosi odgovornost.

"Svojom propagandom Beograd huška stanovništvo severnog Kosova. Za to vreme terorističke grupe se obučavaju u srpskim vojnim bazama. Ilegalnim rutama se na sever Kosova krijumčari teško naoružanje i paravojska u uniformama bez oznaka", rekla je Osmani u intervjuu za nemački dnevnik Welt 

Na pitanje da li misli da je grupa kod manastira Banjska delovala po direktnom naređenju srpskih vlasti, Osmani je odgovorila "apsolutno".

"Bez srpskog državnog aparata nikada ne bi došli do vojnog naoružanja koje smo zaplenili. Ti ljudi su obučavani u srpskim vojnim bazama uz koordinaciju ministra odbrane", rekla je Osmani.

Osmani je potom na samitu Evropske političke zajednice u Granadi pozvala Španiju, da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije.

"Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom", rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice.

Osmani je rekla da je Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, doprinosi miru i stabilnosti evropskog kontinenta i poručila da se nada da će Madrid razumeti da, kako je rekla, "podržavanje agresora" nakon događaja 24. septemrba u Banjskoj neće pomoći miru i stabilnosti.

"Nadam se da će se Španija pridružiti drugim zemljama koje isto razmišljaju u Evropi da usvoji mere protiv Srbije zbog ovog užasnog čina, ne samo protiv Kosova, već protiv mira i stabilnosti i bezbednosti celog evropskog kontinenta", rekla je ona. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kurti želi etničko čišćenje"
1

Ana Brnabić

04.10.2023. 19:41

"Kurti želi etničko čišćenje"

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da jedino što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi jeste etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve