Vesti
08.11.2023. 12:45
Beta / R.E.

Priština

Kosovo osnovalo Institut za ratne zločine

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Vlada Kosova je osnovala Institut za zločine počinjene tokom rata na Kosovu i za izvršnog direktora tog Instituta imenovala je Atdea Hetemija.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da se nastavlja institucionalno opredeljenje za rešavanje svih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

On je naglasio da će se Institut baviti zločinima Srbije na Kosovu tokom 1998-1999. godine, te da Srbija ne može biti amnestirana za zločine koje je počinila.

"Vlada Kosova je posvećena istini, pravu da se zna i pravdi, kao preduslovima za održiv mir. Naše institucionalno opredeljenje za rešavanje svih zločina počinjenih tokom rata se nastavlja", kazao je Kurti.

Naglasio je da je za suočavanje sa prošlošću i proces lečenja, neophodan državni mehanizam. Istakao je da su rane još sveže i otvorene za hiljade članova porodica preko 1.600 ljudi koji se još uvek vode kao nestali tokom rata.

Kurti je, takođe, podsetio da je ranije osnovana i državna Komisiju za istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa uništenog tokom rata 1998-1999, a pokrenut je i projekat obeležavanja sećanja na ubijenu decu, koja su nestala ili izgubila živote u ratnim uslovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Na Kosovu traje kampanja tihog etničkog čišćenja Srba"
1

Brnabić pred SB UN

23.10.2023. 21:32

"Na Kosovu traje kampanja tihog etničkog čišćenja Srba"

Premijerka Srbije Ana Brnabić je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku rekla da vlasti u Prištini sistematski rade na stvaranju nepodnošljivih životnih uslova Srba na Kosovu kako bi ih primorale na iseljavanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve