Vesti
29.12.2022. 20:50
Beta

Nove odluke

Vlada smanjila akcize na gorivo i produžila zabranu izvoza mleka

Vlada Srbije
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 31. januara 2023. godine, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Doneta je i odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Odluka o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 produžena je do 7. januara naredne godine, dok će odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa važiti još mesec dana.

"U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba snabdevanja stanovništva, zabrana izvoza ove robe produžena je za još mesec dana i trajaće do 31. januara naredne godine", navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma izmedju Evropske unije (EU) i Srbije o učešću Srbije u programu Erazmus+, programu EU za obrazovanje, obuke, mlade i sport, s obzirom na to da je održavanje punopravnog učešća u tom programu jedna od obaveza Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Novi program Erazmus+ je najznačajniji instrument za uspostavljanje Evropskog obrazovnog prostora koji predstavlja važno strateško opredeljenje Unije za sektor obrazovanja do 2025. godine.

Takav obrazovni prostor se uspostavlja radi prevazilaženje strukturnih barijera u procesu sticanja znanja i veština, a zarad boljih izgleda za zapošljivost ljudi širom Evrope i odnosi se na kvalitet i inkluzivnost obrazovanja, zelene prakse i digitalne veštine, kvalitet inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja nastavnika, jačanje saradnje medju visokoškolskim ustanovama, kao i na geopolitičku dimenziju obrazovanja.

Na sednici je usvojena Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije čime su obezbedjeni uslovi za dalje efikasno sprovođenje mera predvidjenih Programom za suzbijanje sive ekonomije i aktivnosti iz Akcionog plana. U radu Koordinacionog tela, po pozivu, mogu da učestvuju stručnjaci iz odredjenih oblasti, kao i predstavnici drugih organa, kada se raspravlja o temama iz njihovog delokruga.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Koordinacione komisije za usklađivanje, odnosno koordinaciju inspekcijskog nadzora u Srbiji zbog formiranja novih ministarstava u čijoj nadležnosti je inspekcijski nadzor.

"Razlog za danošenje Odluke o obrazovanju ove komisije je sveobuhvatniji i delotvorniji nadzor i izbegavanje preklapanja i nepotrebnog ponavljanja nadzora", navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada Srbije o umanjenju računa za struju, zabrani izvoza Evro dizela...
Vlada Srbije

Sednica

08.12.2022. 18:21

Vlada Srbije o umanjenju računa za struju, zabrani izvoza Evro dizela...

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom je definisala kategorije građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve