Vesti
13.03.2023. 11:00
Beta

105 tona

Vlada Srbije poslala humanitarnu pomoć Siriji

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbija poslala je građanima Sirije, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra, saopšteno je iz vlade.

Kontingent koji je upućen u Siriju čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u vrednosti 71,9 milion dinara, hrana vredna 20,9 miliona dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine, navodi se u saopštenju.

Vlada je pomoć obezbedila u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, Republičkim fondom zdravstvene zašite, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije i domaćim kompanijama.

Otpremanju pomoći prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Sirije u Beogradu Basem Džaman Aga.

Gašić je kazao da je "Vlada Srbije već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji", te dodao da je u magacinima ostalo za tu namenu još blizu 100 tona pomoći.

Najavio je da će ta pomoć biti otpremljena Siriji "drumskim i morskim prevozom".

Podsetio je da je pre deset dana specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći, sedam tona robe, a da je vlada obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj.

Ambasador Sirije zahvalio se Vladi Srbije za slanje pošiljke ugroženom stanovništvu u njegovoj zemlji.

Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Tursku i Siriju sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta.

Taj tim koordinira, kako je navedeno, i slanje novčane pomoći fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.

Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, a sredstva će donirati Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi.

Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoć Turskoj, 1003.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh ponovo apelovao da se pomogne Turskoj i Siriji
1

SPC

14.02.2023. 16:55

Patrijarh ponovo apelovao da se pomogne Turskoj i Siriji

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije ponovo je pozvao građane Srbije da prilože novčanu pomoć za stradale u zemljotresu koji je pogodio Siriju i Tursku, saopštila je SPC.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve