Vesti
09.11.2021. 15:06
Tanjug

Ukida se cenzus

Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu

vlada srbije
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Kako je saopšteno posle sednice Vlade, novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz "Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Vlade Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 čime je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Učešće ove vrste hleba u strukturi nabavke svih vrsta hleba svakog trgovca, treba da bude najmanje 30 odsto, kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Referendum o promeni Ustava možda na jesen"
Ivica Dačić

Dačić najavljuje

06.06.2021. 13:48

"Referendum o promeni Ustava možda na jesen"

Skupština Srbije sutra će raspravljati o predlogu za promenu Ustava Srbije, a predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenjuje da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve