Vesti
10.05.2023. 19:35
Beta

"Odgovorne su obe strane"

Bilčik: "Ne slažem se da je za izbore na severu Kosova kriv samo Beograd"

1
Izvor: Shutterstock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da "nije srećan" zbog usvojenog amandmana na izveštaj o Kosovu u kojem se, kako je rekao, za sprovođenje izbora na severu Kosova isključivo krivi Beograd.

"To je upravo vrsta poruke koja ne pomaže u teškoj situaciji. Odgovornost je na obe strane i to treba da imamo na umu", kazao je Bilčik.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiteljkom EP za Kosovo, nakon što su u Evropskom parlamentu usvojeni njihovi izveštaji za Srbiju i Kosovo, rekao da se samo sprovođenjem sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine može postići mir i povratiti poverenje u proces normalizacije odnosa.

EP u potpunosti podržava dogovore postignute u Briselu i Ohridu, kao i potpisivanje Deklaracije o nestalim osobama, rekao je Bilčik i istakao da sporazumi treba da budu u potpunosti sprovedeni, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština "bez odlaganja".

"U potpunosti podržavamo dijalog. Ne želimo nove napetosti niti nasilje", rekao je Bilčik.

Izvestilac EP je istakao da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i glavni put prema evropskoj budućnosti Srbije i Kosova i da očekuje dobre rezultate šatl diplomatije EU.

"Mir se može postići jedino kada sporazumi iz Brisela i Ohrida zažive u stvarnosti, na to sada treba da se fokusiramo. Naš zadatak kao političara je da ohrabrimo i gledamo napred jer je to važna investicija za sve nas, a neuspeh nije opcija", kazao je Bilčik.

Izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da se nadala da će videti veći napredak u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i da će se dogovori brže sprovoditi.

"Poslednji opštinski izbori na severu su možda mogli da budu dobar test da kažemo da treba više da pritisnemo vladu u Prištini, ali u tom pogledu sam se nadala da će učestvovanje Srpske liste biti dobar znak da su spremni da se vrate u institucije, da učine sledeći korak i pruže ruku ka Prišini", rekla je Fon Kramon.

Ona je dodala da s obzirom da se to nije dogodilo, sada malo teže i "vidimo čak da je ceo proces krenuo unazad".

Govoreći o Rezoluciji o Srbiji, koja je danas usvojena na plenarnoj sednici EP sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržana glasa, Bilčik je rekao da izveštaj "dobro procenjuje" gde je Srbija u odnosu na EU, da se u njemu priznaju ostvareni pomaci, kao što su izbori i povratak opozicije u parlament.

Bilčik je rekao da se od Srbije traže stalne reforme, naročito na planu pravosuđa, da nastavi proces ustavnih reformi, da dalje radi na unapređenju kvaliteta demokratije i da poboljša situaciju kada su u pitanju sloboda i nezavisnost medija.

"Napadi na novinare i SLAPP tužbe nisu prihvatljivi nigde u svetu, pa ni u Srbiji", rekao je Bilčik.

On je istakao i da se od Srbije očekuje da se u potpunosti uskladi sa spoljnom politikom EU kada je u pitanju agresija Rusije protiv Ukrajine, uključujući restriktivne mere.

Bilčik je još jednom izrazio saučešće porodicama žrtava napada u Beogradu i okolini Mladenovca i kazao da je u Evropskom parlamentu izglasan njegov usmeni amandman na izveštaj, u kojem se najstrože osuđuju takvi napadi i poziva na detaljnu istragu ubistava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prst na čelo - došlo vreme da menjamo nešto u diplomatiji?
1

Licemerna strana Zapada

01.05.2023. 15:05

Prst na čelo - došlo vreme da menjamo nešto u diplomatiji?

Srbiji je ponovo stavljeno do znanja da je najveći deo Evrope rešen da privede kraju ono što je NATO započeo 1999. godine. Pod taj deo Evrope ne treba više svrstavati samo one uz koje ide prefiks "zapadne sile“, već i one mnogo manje silne, koje se nalaze u našem komšiluku.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve