Vesti
04.05.2023. 17:25
Beta

Peter Stano

"Odluka Prištine nije validna, krši slovo sporazuma"

1
Izvor: Shutterstock

Odluka Prištine da raspusti Upravljački tim za statut Zajednice srpskih opština (ZSO) nije pravovaljana jer "krši slovo i duh sporazuma u dijalogu" i Upravljački tim ostaje da deluje sve dok se ne usvoji Statut ZSO, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, naglasivši da svaka odluka o tom timu mora biti usvojena u dijalogu.

I, kako je objasnio, kad je reč o saopštenju Prištine da raspušta Upravljački tim, "sporazum u okviru dijaloga jasno kaže da će to telo ostati na snazi sve dok se usvoji statut Zajednice opština sa srpskom većinom i u utorak je tek predstavljen prvi nacrt".

"Otud odluka Prištine krši slovo i duh sporazuma u dijalogu i svaka odluka u vezi s Upravljačkim timom mora biti usvojena u okviru dijaloga uz posredovanje EU", naglasio je portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Stano je takođe predočio da je Upravljački tim nezavisna delegacija koja je pozvana da predstavi nacrt Statuta ZSO i nije deo ni srpske, ni prištinske delegacije u dijalogu i pregovorima o primeni Ohridskog sporazuma.

Sastav tog tima je, po njegovim rečima, deo dijaloga i o tome su se dogovorile dve strane, Beograd i Priština, "Srbija je predložila članove Tima i njih su zvanično naimenovale vlasti Kosova".

Odgovarajući na pitanje novinara kako EU gleda na izjave čelnika Beograda i Prištine da ne prihvataju delove ponuđenog sporazuma i da li će EU u jednom trenutku predočiti da se to sve prekida, Stano je odgovorio da je "život veoma složen, a ovaj dijalog možda još više".

Portparol Stano je ukazao na to da je visoki predsavnik EU Žozep Borelj naimenovan za posrednika u dijalogu Beograd-Priština i da je takva uloga potvrđena i jednom rezolucijom UN.

"I mi ćemo nastaviti s upražnjavanjem te uloge sve do konačnog i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova pod uslovom da u tome učestvuju Beograd i Priština, a mi samo posredujemo, pomažemo u nalaženju rešenja", rekao je on, podvukavši da bez "konačnog rešenja ne može se govoriti o evropskoj perspektivi Srbije i Kosova".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Došli smo do zida"
1

Sastanak u Briselu

02.05.2023. 21:56

Vučić: "Došli smo do zida"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o Zajednici srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve