Vesti
23.09.2023. 10:20
Beta

Intervju za Demostat

Bilčik o izborima u Srbiji, dijalogu i medijskim slobodama

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da uvek ima vremena i prostora za poboljšanje izbornih uslova i da je značajno da "svi relevantni akteri u državi rade tako da bi se postarali da kampanja, kada izbori budu raspisani, bude slobodna i poštena".

On je u intervjuu za Demostat, rekao za zahtev opozicije da se izbori održe u decembru, da je odluka o raspisivanju prevremenih izbora u rukama "relevantnih vlasti", da je politički važno da bilo kakve odluke koje se odnose na predstavničku demokratiju u Srbiji vode u situaciju koja omogućava javnu atmosferu s manje podela i polarizacija i u atmosferi koja pogoduje reformama, "što je od ključne važnosti za napredak na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Komentarišući odluku dela opozicije da blokira Narodnu skupštinu kazao je da bilo koje odluke koje podrivaju rad parlamenta nisu dobre vesti za parlamentarnu demokratiju, kao i da se nada da će izabrane političke stranke i njihovi predstavnici moći da rade u funkcionalnom parlamentu.

Na pitanje Demostata kako ocenjuje medijsku situaciju u Srbiji, Bilčik je izjavio da je najbolji odgovor na to dat u njegovom najnovijem Izveštaju o Srbiji u kome se pominje pritisak na nezavisne medije, rusko mešanje u medijske kompanije, kao i dezinformacije koje šire relevantni mediji, što, kako je naveo, doprinosi anti-EU raspoloženju u javnosti.

On je govoreći o odnosu Beograda i Prištine ukazao da je važno da se nastavi dijalog, ali i da je još važnije da donese rezultate.

"Kao što sam već ranije rekao, lopta je u ovom trenutku umnogome u rukama Prištine. Priština treba da deblokira proces koji će voditi uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao i da sarađuje na pronalaženju praktičnog rešenja, kako bi novi izbori mogli da budu održani na severu Kosova", ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić saopštio moguć datum izbora
Aleksadar Vučić

Predsednik Srbije

18.09.2023. 09:52

Vučić saopštio moguć datum izbora

"Evo raspisaćemo ih do kraja godine, 31. decembra za 4. mart, mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem", rekao je Vučić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve