Vesti
24.11.2023. 11:10
Beta

"Gone me zbog knjiga"

Da li je Šešelj dobio novu optužnicu iz Haga

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da su četiri njegova saradnika iz te stranke dobila nove optužnice Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu, naslednika Haškog tribunala, ali da on nije.

Šešelj je rekao da ih rezidualni mehanizam u Hagu tereti za nepoštovanje suda, kao i da je zbog toga već tri puta osuđivan na ukupno više od četiri godine zatvora.

"Zašto oni nas gone - zbog objavljivanja mojih knjiga čiji je sadržaj ispunjen haškim dokumentima. Tu ima mnogo poverljivih dokumenata, falsifikovanih, a objavio sam i podatke o zaštićenim svedocima", kazao je za TV Hepi Šešelj.

Šešelj je dodao da Srbija ne može radikale da isporuči tom mehanizmu, jer je nepoštovanje suda, prema njegovim rečima, jedno od najblažih krivičnih dela za koje se obično izriču novčane kazne.

"Problem je sada što Srbija ne može da nas isporuči, jer po ugovoru između Srbije i Haškog tribunala, Srbija se obavezala da će isporučiti samo lica koja su optužena za najveća krivična dela, kao što su ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i eventualno zločin genocida", rekao je lider SRS.

Nova optužnica Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu, kako su ranije preneli mediji, uz Šešelja obuhvatila je i funkcionere SRS Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića i Ljiljanu i Ognjena Mihajlovića.

Šešelj je u Hagu bio od 2003. do 2014, a Haški tribunal osudio ga je 2018.  na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hoće li nam Haški tribunal pisati udžbenike istorije?
hag, haški tribunal

U fokusu

30.05.2023. 15:31

Hoće li nam Haški tribunal pisati udžbenike istorije?

Haški tribunal je zvanično sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Međutim, to zvanje mu je samo zmijska košuljica mimikrije jer ispostavlja se da je ova ustanova prerasla u opšti međunarodni pojam Svevišnjeg.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve