Vesti
25.11.2023. 16:20
Beta

Načelnik Generalštaba

"Vojska sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor"

1
Izvor: MINISTARSTVO ODBRANE RS

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je da je VS sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor a time i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. 

Mojsilović je povodom poslednjih nabavki helikoptera i transportnih aviona rekao da Vojska Srbije raspolaže radarima, raketnim sistemima i vazduhoplovnim sredstvima koja po njegovim rečima, mogu da pariraju i odgovore "svima u regionu". 

"Vojna neutralnost podrazumeva sposobnost da samostalno štitite vazdušni prostor i teritoriju u celini", rekao je načelnik Generalštaba VS za Prvu televiziju. 

Mojsilović je ocenio da bi prvi od 11 helikoptera Mi-35, nabavljenih s Kipra, trebalo da uđu u operativnu upotrebu VS u prvoj polovini 2024.  

"To su najsavremeniji helikopteri sa savremenim naoružanjem, u paketu smo dobili ubojna sredstva i rezervne delove. Cenim da će u prvoj polvini naredne godine imati operativnu upotrebu. U aprilu je planirana obimnija združena taktička vežba s bojevim gadjanjem i eto prilike da Mi-35 koji su stigli s Kipra, u broju od šest komada, budu prikazani u borbenoj upotrebi", rekao je Mojsilović. 

1
Izvor: MINISTARSTVO ODBRANE RS

Komentarišući nabavku dva transportna aviona C-295 ocenio je da je to učinjeno "u zadnjem momentu" kako bi vazduhoplovstvo zadržalo sposobnost transporta vojnika i tereta s obzirom na istek eksploatacionog ciklusa aviona AN-26. 

"Naredne godine očekujemo još 11 helikoptera H-145 i isporuku radara koji će omogućavati potpunu radarsku sliku područja Srbije ali i sliku stanja u vazdušnom prostoru i van Srbije ali neću reći za koliko", rekao je načelnik Generlaštaba VS.

Dodao je da eskadrila lovačkih aviona MiG-29 omogućava sposobnost kontrole vazdušnog prostora Srbije "sedam dana u nedelji, 24 časa dnevno". 

"Imamo lovačku paru aviona MiG-29 naoružanu da u borbenom smislu bude u vazduhu za nekih pet do sedam minuta. Radimo na modernizaciji lovačko-bombarderske avijacije, avioni Orao su u modernizacionom paketu, stvara se sposobnost upotrebe aviona i danju i noću iz primenu nove savremene municije čime dobijate avion kojima adekvatnu vrednost", rekao je Mojsilović.  

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve