Vesti
18.03.2022. 11:46
Dragana Todorović

Iskustvo iz prve ruke

Vozili smo se 200 na sat do Novog Sada (FOTO, VIDEO)

voz
Izvor: Ekspres

Prvi brzi voz u Srbiji – "Soko“, koji ide 200 na sat, premijernu vožnju sa putnicima imaće u subotu 19. marta. Međutim, "Ekspres" se, naravno, provozao pre svih!

"Soko“ nije samo brz, već je i udoban i komforan, ima prostor za osobe u invalidskim kolicima, može se uneti i bicikl, WI-FI je besplatan, a naravno da ima i vagon-restoran.

Ali - hajde da krenemo redom.

Karte se kupuju standardno – na blagajnama na početnoj stanici, ali i preko aplikacije "Srbija voza", kao i na novim "kartomatima". U promotivnom periodu karta će u jednom pravcu koštati 300 dinara, a potom će puna cena povratne karte biti 1.600 dinara, u jednom pravcu 1.000 dinara.

Početna stanica u Beogradu je iz Prokopa, a svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada: prvi u 05.25 iz Beograda, odnosno u 05.28 sati iz Novog Sada. Poslednji voz će kretati u 22.02 iz Novog Sada, a u 22.20 sa stanice Beograd-Centar, odnosno iz Prokopa.

voz
Izvor: Ekspres

"Soko“ ima četiri vagona, kao i dve upravljačnice na početku i na kraju kompozicije. Vrata su klizna i ima ih ukupno 12, a kada uđete…

Sve miriše na novo, kao na primer u novom automobilu. Na podu je itison, sedišta su kožna, komforna, svako sedište ima punjač, lampicu za čitanje. Tu su i prostrani stočići, jer će osoblje "Sokola“ prodavati putnicima bezalkoholna pića, vodu i kafu, sendviče, salate, "grickalice“… Plaćanje će biti moguće i gotovinom i karticama. Za one koji vole da se "ušanče“ tu je i vagon-restoran.

Glomazni prtljag, kao i bicikli, će se prevoziti u posebnom delu, dok se ručni prtljag može uneti u vagon u kojem su i putnici i odložiti na police koje su rezervisane samo za to, a mesto košta pet dinara. Da, dobro ste pročitali – 5 RSD.

Mi sada nismo imali prtljag, bili smo jedini putnici, osim inženjera iz Kine i Srbije, koji zajedno sa ostalim stručnjacima iz "Železnica Srbije“ svakodnevno obavljaju probne vožnje.

"Test vožnje su neophodne i stalne, a služe da naš stručni tim proveri sve – od kretanja, preko otvaranja i zatvaranja vrata, pravilnog rada displeja sa obaveštenjima za putnike, ali i glasovnih poruka o sledećoj stanici… Uživanje je biti deo ovog velikog projekta, biti deo istorije, s obzirom na to da je ovo prvi voz u našoj zemlji koji razvija brzinu od 200 na sat“, rekli su nam "putnici" inženjeri.

I stvarno je uživanje. Ta brzina se uopšte ne oseti, već imate osećaj kao da sedite u svojoj dnevnoj sobi, ali osim što biste u tom slučaju možda gledali u TV ekran, sada gledate kroz prozor i ne primetite da je prošlo 36 minuta i da ste stigli u Novi Sad!

U međuvremenu se prođe kroz tri tunela, a to izgleda ovako: 

Na brzoj pruzi putnike će prevoziti i stariji tip elektromotorne garniture, kao i dve nove "Štadlerove" dabl-deker garniture sa 314 mesta. Saobraćaće tri vrste vozova: "Intersiti", "Regio-ekspres" i "Regio" koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a time i po trajanju putovanja između dva grada.

Mi smo se za Beograd iz Novog Sada vratili starijim tipom voza, ali je i taj podjednako čist i udoban kao prethodni, kojim smo otišli za Novi Sad. I u njemu postoje dve klase, a sedišta su veoma komforna. 

voz
Izvor: Ekspres

"Intersiti vozovi" su najbrži i u Novi Sad stižu za 36 minuta jer imaju samo jedno stajanje - Novi Beograd. "Regio-ekspres" putuje 49 minuta jer ima sedam stanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Indjija, Beška, Sremski Karlovci. Najsporiji su "Regio vozovi" koji će putovati između 55 i 57 minuta jer umaju 11 međustanica: Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.

voz
Izvor: EkspresStariji tip vagona

U ovaj projekat je uloženo oko 935 miliona dolara. Deonica Beograd-Centar - Stara Pazova, od 34,5 kilometara, građena je iz kredita kineske Eksim banke, a vrednost ugovora bila je 350,1 milion dolara. Izvođač radova je bio kineski konzorcijum "Čajna reilvej internešenel" i "Čajna komjunikejšens konstrakšn kompani".

Na deonici Stara Pazova-Novi Sad, u dužini od 40,4 kilometra, radove je izvodila ruska kompanija "RŽD Internešenel", a ukupna vrednost tog projekta je 585,5 miliona dolara. Finansiranje je obezbeđeno iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

voz
Izvor: Ekspres

 

Dakle, voz kreće u subotu, a mi vam preoručujemo da se provozate.

Za vikend će, kažu meteorolozi, biti sunčano. Uživajte u izletu. Novi Sad je i uvek zanimljiv, a naročito sada kada je prestonica kulture, a i u Beogradu nikada nije dosadno. 

Srećan put!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve