Vesti
12.03.2021. 16:34
Marko R. Petrović

Vreme tužbi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sukob koji već mesecima traje na liniji „Junajted grupa“ – država Srbija – „Telekom“ – „Telenor“ ulazi u novu fazu. A njen naziv mogao bi da bude – tužbom ćeš me, tužbom ću te.

Još sredinom februara pojavile su se nezvanične informacije da će „Junajted grupa“ pokrenuti arbitražni postupak protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Potvrda te vesti stigla je početkom nedelje. „Junajted grupa“ i njene dve kompanije podnele su arbitražni zahtev Vašingtonskoj arbitraži tvrdeći da je Srbija prekršila nekoliko obaveza bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom (gde se inače nalazi sedište „Junajted grupe“) – vezanih za podsticaje i uzajamnu zaštitu investicija između dve zemlje.

„Počev od 2014. godine, ’Junajted grupa’ je na udaru brojnih neosnovanih i diskriminatornih mera sprovedenih od strane srpskih vlasti i državnih institucija. One se sprovode u okviru intenzivne i orkestrirane kampanje koje su imale za cilj smanjenje tržišnog učešća SBB kompanije, telekomunikaciong operatora ’Junajted grupe’ u Srbiji i za promociju i sprovođenje interesa kompanije 'Telekom Srbija'“, navodi se u saopštenju „Junajted grupe“.

U saopštenju piše da je „Junajted grupa“ podnela zahtev za arbitražu kako bi zaštitila investicije kompanije u Srbiji, budući da Vlada Srbije nije odgovorila na raniji zahtev da se spor reši sporazumno.

„Junajted grupa“ i ranije se žalila EU da država sprovodi kampanju koja šteti medijskoj konkurenciji i unutrašnjem tržištu Evropske unije, a tužba u Vašingtonu usledila je nakon što je „Junajted grupa“, u okviru koje posluju SBB i „Junajted medija“, optužila „Telekom“ i „Telenor“ da su imali kartelske dogovore koji ozbiljno narušavaju poslovanje njihovog operatera.

Slučaj „Junajted grupa“ protiv države Srbije je u Vašingtonskoj arbitraži zaveden 4. februara, a kao predmet spora navodi se “telekomunikaciono preduzeće”. Jedino što je izvesno u ovom slučaju jeste da postupak može da traje godinama.

Povezane vesti - TELEKOM SRBIJA: Strategija višedecenijskog uništavanja

Prethodno je, međutim, kompanija „Telenor Srbija“ tužila „Junajted grupu“, SBB i „Adrija njuz“ zbog, kako je saopštila, nepoštene tržišne utakmice.

„Telenor“ je ocenio da je ova grupacija kompanija, počev od 25. januara 2021. godine sprovela neistinitu i intenzivnu medijsku kampanju, koristeći medije u svom vlasništvu N1 i Nova S, čime nastoji da spreči ili oteža ulazak „Telenora“ kao novog konkurenta na tržištu distribucije medijskog sadržaja.

U saopštenju, „Telenor“ podseća da „Junajted grupa“ i SBB imaju većinski položaj na tržištu distribucije medijskih sadržaja od 46,1 odsto, dok „Telenor“ tek treba da uđe na ovo tržište, i to nakon što nadležni organi Srbije, kako navode, nezavisno, stručno i nepristrasno donesu odluku.

„Telenor Srbija“ ističe da su potpisani ugovori o zakupu „Telekomove“ infrastrukture u potpunosti u skladu sa zakonima Srbije i da u njima nema naznaka narušavanja konkurentnosti ili medijskog pluralizma u Srbiji.

Kako je navedeno, „Telenor Srbija“ je dosad dva puta bezuspešno tražio od „Junajted grupe“ ponudu za distribuciju kanala koji su u vlasništvu ili čijim pravima raspolaže ova grupacija, jer je ambicija kompanije da u budućoj ponudi ima što širi mogući izbor kanala, uključujući Novu S, N1, Sport klub i ostale.

„Kao i prethodna tužba koju je kompanija ’Telenor Srbija’ podnela za nadoknadu štete, i tužba za nelojalnu konkurenciju usmerena je protiv kompanija koje su kreatori medijske kampanje. Tužbom za nelojalnu konkurenciju zahteva se da se firmama u vlasništvu ’Junajted grupe’ takvo delovanje onemogući, jer se njime krše zakonske norme i dobri poslovni običaji, i da sudska presuda bude objavljena u sredstvima javnog informisanja.“

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve