Vesti
08.10.2019. 17:38
Tanjug/Foto: Oksana Skendžić

VUČIĆ: Da ne gledamo jedni druge popreko; ERDOGAN: Nastavljamo trileteralni mehanizam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon trilateralnog samita Srbija-Turska-BiH, da bi voleo da ne gledamo ubuduće jedni druge preko plota, da ne maštamo kako ćemo jedni druge da uništimo, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti, čemu će doprineti autoput Beograd-Sarajevo, čijem svečanom početku gradnje će prisustvovati danas.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio iskreno zadovoljstvo što je mogao da razgovara sa članovima Predsedništva BIH i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i posebno zahvalnost Turskoj i šefu turske države zbog njihove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, što je važna poruka ne samo danas, već i za godine koje su pred nama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Hvala Turskoj i predsedniku Erdoganu na angažmanu i trudu. On je svojim ostankom danas u Beogradu i i zajedničkim odlaskom u Sremsku raču pokazao koliko su mu važni region, Srbija i BiH", podvukao je on.

Vučić je istakao da je za Srbiju i Beograd ovo važan dan, jer je od 1945. godine, u čemu su saglasni, "postojala nevidljiva ruka koja je sprečavala da se grade komunikacione veze između Srbije i BiH".

"Sada je vreme da se to promeni. Za nas je ovo veliki dan i obezbedili smo finansiranje projekta Kuzmin-Sremska Rača. Most preko Save biće izgrađen u celini našim parama", preneo je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vučić je kazao da će zbog mosta projekat trajati tri godine i objasnio da se ovim projektom spajamo sa Bijeljinom, drugim gradom po veličini u RS, a put će ići i do Brčkog i Tuzle.

Podsetio je da su Tuzlaci uvek više naginjali ka Beogradu nego ka zapadnim jugoslovenskim vezama, a da smo posle jugoslovenskih sukoba i tu nit uspeli da izgubimo.

Prema njegovim rečima autoput Beograd-Sarajevo biće fantastičan za trgovinske odnose, koji su iz godine u godinu sve bolji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Potezali smo danas mape u kojima smo ucrtavali autopoteve i pruge. Nećemo da govorimo precizno o lokacijama, ali sa zadovoljstvom smo gledali u karte i kako da popravimo život ljudi. Svi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude oni razmišljaju o boljem životnom standardu umesto da se svađaju", kazao je on.

Vučić je istakao da zbog toga ovaj prsten koji treba da spaja Beograd i Sarajevo ima poseban značaj.

On bi, kako je rekao, spojio Srbe iz Beograda sa Srbima u Gackom, Nevesinju, Bileći i Trebinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara, Tutina sa Sarajevom, a tako i Srbe i Bošnjake.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Uvezali bismo se i imali bi neuporedivo bolju komunikaciju. Za samo tri sata normalne vožnje bili bi u Sarajevu", ukazao je on dodajući da će, kada se završi put, ljudi biti bolje povezani i napraviće se bolji rezultati.

"Spreman sam da uvek razgovaramo. Voleo bih da ne gledamo preko plota jedni druge, da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti", rekao je on.

https://www.youtube.com/watch?v=0lL4r9TTlPU&feature=youtu.be

Vučić je zamolio građane, izrazivši uverenje da će hiljade prisustvovati svečanom početku radova u Sremskoj Rači i punog srca pozdraviti projekat, da, pošto će sigurno velikim aplauzom dočekati predsednika Erdogana, na isti način pokažu gostoprimstvo i gostima iz BiH.

"Uveren sam da smo nekakav dobar posao danas započeli", zaključio je predsednik Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je današnji Samit Srbija-Turska-BiH bio plodonasan, da su lideri zemalja odlučni da nastave trilateralni mehanizam, te da je najvažnije to što se, kako je rekao, pre svega, razmišlja o celom regionu.

Sledeći sastanak, istakao je, biće održan u BiH, a zatim u Turskoj.

"Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Kada je reč o Srbiji i BiH, građanima, to će zbližiti i ljude i dve zemlje. A, najvažnija poenta današnjeg sastanka je ta što se, pre svega, razmišlja o celom regionu", rekao je Erdogan na zajedničkoj pres konferenciji nakon trilateralnog sastanka, istakavši da će auto-put Beograd - Sarajevo još više zbližiti Srbiju i BiH.

"Put je sinonim za civilizaciju, za život. Ako imamo put između dva naroda, to će imati još veći uticaj na građane, a još veći na sprečavanje migracija. Naprotiv, učiniće region mestom koje privlači ljude, oni više neće odlaziti iz domovine", rekao je Erdogan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osvrnuo se na problem sa formiranjem Saveta ministara u BiH, navodeći da je prošlo 12 meseci a da vlada nije formirana, te da takvi problemi moraju da se reše.

"Bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa poslom", podvukao je Erdogan.

On je zahvalio predsedniku Srbije na gostoprimstvu, dodajući da se raduje narednim susretima.

"Posle naših susreta koji su se fokusirali na odnose Srbije i Turske i koji su bili korisni i plodonosni i ovaj samit danas je takođe veoma plodonosan i to nas čini veoma srećnima", rekao je Erdogan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve