Vesti
31.10.2023. 15:18
Beta

Vučić sa Fon der Lajen

"Srbija zna svoje obaveze, ali imaju ih i drugi"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da Srbija zna svoje obaveze, ali i da zna šta ne može da učini suprotno svom Ustavu.

Vučić je novinarima nakon tog sastanka rekao da je predsednici Evropske komisije ponovio stav koji je nedavno izneo i u Briselu, na sastanku sa liderima evropskih zemalja.

"Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti. Srbija zna svoje obaveze i u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispunjava", rekao je predsednik Srbije.

1
Izvor: European Commission / Christophe Licoppe

Naveo je da je Srbija sve partnere odavno upoznala šta je njen stav i šta može da ispuni, a šta ne, naglašavajući da ta pozicija Srbije ostaje ista.

"Mi znamo, da ponovim još jednom, šta je to Srbija prihvatila, a i o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Skupštini Srbije i u skladu sa tim odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza", rekao je Vučić i dodao:

 

"Moram da ukažem na jednu stvar, i nije za to kriva predsednica Evropske komisije, a to je da 11 godina, pre svih sporazuma, Priština je imala jednu obavezu, da uspostavi Zajednicu srpskih opština, i nije to uradila. Iako nisam pominjao prištinsku stranu niti je to moj način prebacivanja odgovornosti, plašim se da nećemo imati ZSO skoro jer ja znam dobro sve balkanske trikove", rekao je Vučić i dodao da misli da dobar deo ljudi u Evropi to vidi.
 

 

Vučić je istakao da očekuje značajnu finasijsku podršku EU, ukoliko se zvanični Beograd bude držao svojih obaveza. Preneo je da je na sastanku sa predsednicom Evropske komisije čuo "ohrabrujuće reči" o evropskom "planu za rast".

"Očekujemo značajnu finansijsku podršku, ukoliko se budemo držali svojih obaveza.... i tu ide jedna trećine sredstava za budžet", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je ida za Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, da je to ponovio bezbroj puta i da mu nije teško da ponovi još jednom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poseta "velike petorke" ili "trka s vremenom"
1

Kosovsko pitanje

28.10.2023. 10:33

Poseta "velike petorke" ili "trka s vremenom"

Srećom po narode sa ovih prostora, pa za nas nije prošlo dovoljno vremena od ratova vođenih devedesetih. Trideset godina je za nas malo da bismo mogli da se pogledamo u oči i priznamo šta smo jedni drugima radili...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve