Vesti
09.04.2024. 08:40
Beta

Vučić Makronu

"I danas kada imamo muku neku, ja sam uvek mogao da se oslonim na vas"

1
Izvor: REUTERS POOL / Sarah Meyssonnier

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na sastanku u Parizu izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju njen evropski put i dijalog sa Prištinom.

Posle svečane večere koju mu je Makron priredio i sastanka u četiri oka, Vučić je na Instagramu napisao i da je još jednom zahvalio predsedniku Francuske na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima, od geopolitičkih do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod", naveo je Vučić.

Dodao je da je Makronu ukazao na neuporedivo bolje ekonomske odnose dve zemlje, ali i da je izneo očekivanje da "mogu još više i bolje" kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči večere i sastanka u četiri oka, Vučić je hvalio Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština "ponešto učinili", navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

"Došao sam da razgovaram sa vama o svim važnim pitanjima, biću otvoren u četiri oka i neću o tome da govorim pred kamerama, ali nešto moram da kažem pred kamerama jer ste, poštovani gospodine predsedniče i dragi prijatelju, rekli da su obe strane ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa", rekao je Vučić pred Makronom.

Vučić je kazao i da je Francuska "uvek bila najbliža" Srbiji u Evropi i da je Beograd "na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu".

"I danas kada imamo muku neku, ja sam uvek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem. U Evropi su retki lideri koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih. Vi ste uvek želeli da čujete naše mišljenje, makar mislili sasvim suprotno, i beskrajno vam hvala na tome", kazao je Vučić.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija ne treba da sumnja u nameru Evrope da je "primi pod svoje okrilje", ali je i ukazao da je važno da Srbija "nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađivanjem stavova sa evropskim".

Naveo je da će Pariz "učiniti sve" da budu ispunjene obaveze preuzete Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, ali je rekao i da je važno da svi učesnici napada na kosovsku policiju u selu Banjska budu privedeni pravdi.

1
Izvor: REUTERS POOL / Sarah Meyssonnier

Pre susreta sa Makronom, Vučić je objavio da je razgovarao sa predsednikom Senata parlamenta Francuske Žerarom Laršeom o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evrointegracijama, regionalnim i globalnim pitanjima.

Ranije u ponedeljak, predstavnici Srbije i Elektroprivrede Francuske potpisali su u Parizu Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Elektroprivredom Francuske u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Posle potpisivanja Memoranduma, Vučić je rekao da bi se Srbija u snabdevanju strujom "spasila" ako bi do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor.

Vučić je u Pariz stigao u nedelju uveče, a u ponedeljak ujutru je ispred Palate invalida položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Wannabe" Merkelova - jaka ambicija Makrona
1

Miljama daleko od toga

01.04.2024. 15:00

"Wannabe" Merkelova - jaka ambicija Makrona

Angelu Merkel će istorija pamtiti kao jednu od najznačajnijih i najuticajnijih političarki. Kao lidera koji je svojim odlukama kreirao savremeni svet. Emanuel Makron bez ikakve sumnje gaji jaku ambiciju da ostane upamćen na isti način, iako je od takvog statusa, trenutno, miljama daleko.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve