Vesti
26.11.2020. 16:32
Tanjug

Francuski ministar za

VUČIĆ: Makron veoma zainteresovan za dijalog Beograda i Prištine

tan2020-11-26_12365114_0.jpg

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma zainteresovan za dijalog između Beograd i Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara da li možemo očekivati dalji angažman Francuske po pitanju dijaloga ili se možda povukla, Rister je istakao da francuski predsednik podržava dijalog i dodao da je to pitanje kojem Makron pridaje veliku važnost i za koje je lično veoma zainteresovan.

Pored toga, dodaje ministar, Makron je pozdravio i angažovanje Srbije da se uključu u novu metodologiju rada za pristup EU i naglasio da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu.

Predsednik Srbije osvrnuo se na ovo pitanje, upućeno francuskom ministru, i naglasio da sa francuskim predsednikom vodi česte razgovore oko Kosova, kao i da Makron sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, takođe, razgovara na tu temu.

"Makron prati svaki detalj razgovora oko dijaloga i svega onoga što se u Briselu dešava. Francuska je veoma uključena u odnose između Beograda i Prištine", podvukao je Vučić.

[caption id="attachment_310229" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs[/caption]

On je podsetio da je Makron organizovao Parisku, konferenciju koja je bila posvećena dijalogu između Beograda i Prištine, a kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Bez podrške Francuske ne bi tako brzo napredovali"

Vučić očekuje u narednih šest meseci značajniji napredak Srbije ka EU, što će, kako je rekao, kroz reforme, koje će naša zemlja da završi do kraja ove ili početkom iduće godine, olakšati poziciju našim prijateljima koji štite interese Srbije i pomažu nam na evropskom putu.

Vučić je, nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovodenja prioritetnih projekata u našoj zemlji, kazao da su takvi projekti, kakve predviđa ovaj dokument, veoma važni za nas.

Ukazao je da je Srbija, uz podršku Francuske, uspela da pokrene radove na beogradskom aerodromu, i da on neće više ličiti na malo doteraniji aerodrom jednog malog grada, već na izuzetno uređeni aerodrom kao u najrazvijenim zemljama.

Povezane vesti - MALI: Izgradnja metroa počinje krajem sledeće godine

Bez francuskih ulaganja to, dodaje, ne bi bilo moguće.

Vučić je kazao da izgradnja metroa nije samo način da se reši saobraćani problem u Beogradu, u kojem standard ljudi stalno napreduje, pa nemamo više 0,3 automobila po porodici, već dva ili tri.

To je, naglašava, ujedno I snaga jednog grada I države, a zahvalni smo francuskim prijateljima što će uz njihovu pomoć i znanje moći da se obavi ovaj zajednički posao uz interese kako za Francuski, tako i Srbiju.

[caption id="attachment_308233" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr[/caption]

Zahvalio se posebno predsedniku Francuske Emanuelu Maronu koji je, kako je rekao, uvek pokazivao razumevanje za naš narod.

Podsetio je na Makronov, kako primećuje, istorijski govor na Kalemegdanu, kada je francuski predsednik pokazao pravu emociju prema srpskom narodu.

Zahvalio se Makronu što razume srpski narod I kada ne mislimo o svemu isto.

"Očekujemo u narednih pola godine znacajniji napredak Srbije ka EU. Kroz reforme, a rekao sam da ćemo neke da završimo do kraja ove I početka sledeće godine, ćemo našim prijateljima dodatno olakšati poziciju da štite interese Srbije I pomognu nam na evropskom putu.

Spomenik Francuskoj je, prema njegovim rečima, dokaz bratstva koje se u najtežim vremenima dokazivalo krvlju I oružjem, a tako je bilo I tokom Prvog svetskog rata kada smo bili jedni drugima podrška.

"Makron je u svom govoru na srpskom rekao "dragi prijatelji Srbi sada je na mene red da kažem u ime svoje zemlje da vas Francuska vas voli kao i vi nju I da duguje vama što sada živimo slobodno". Francuska ne duguje Srbiji ništa sem poštovanja i ljubavi koju smo uspeli da sačuvamo usled problema oko nas", rekao je Vučić.

[caption id="attachment_305205" align="alignnone" width="645"]EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC[/caption]

Zamolio je francuske investitore da razmotre dodato ulaganja u Srbiji.

Podsetio je da će Srbija biti prva u Evropi po stopi rasta u ovoj godini i da bi bilo neverovatno da ne budemo među prve tri ili četiri u naredne tri godine.

To je, kaže, ogroman napredak, jer dramatičnom brzinom takav rast menja ekonomske parametre.

"Ovo je potvrda francusko-srpskog prijateljstva I da ćemo ubrzano raditi na rešavanju projekata o kojima smo do samo govorili, pred neke izbore obećavali, a nismo sprovodili. Vreme je da ih sa reči na dela provedemo, kako bi Srbija išla napred, a ne može tom brzinom ako nema veliku Francusku podršku.Živela Francuska, živela Srbija, I naše prijateljstvo", završio je Vučić svoje obraćanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve