Vučić: Nemam običaj da kukam, ali čudna dešavanja između Prištine i Tirane

Vučić: Nemam običaj da kukam, ali čudna dešavanja između Prištine i Tirane


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je sinoć u Tirani, posle sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, da je sa njom imao neku vrstu analize onoga što se dešavalo na samitu u Berlinu kao i događaja iz prethodnih dana.

“Nemam običaj da kukam i da se žalim na nešto što drugi rade, ali zabrinut sam zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine. Kad date jednom narodu, drugom po veličini na Balkanu iza srpskog, da govori o ujedinjenju, to nije otvaranje Pandorine kutije nego nešto mnogo opasnije”, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

Ukazao je da priča o mini-Šengenu između Prištine i Tirane nije moguća i da je reč o sumanutoj priči.

“To pokazuje da se sve vreme pozivaju na Evropu koristeći je kao pokriće, a u Evropi takvo pravilo ne postoji”, rekao je predsednik Srbije.

Navodi da od samita u Sofiji Albanci ne osećaju istu vrstu podrške od evropskih zvaničnika kakvu su osećali ranije i da to kod njih stvara sve veću nervozu, a Beogradu pravi probleme.

“To za nas nije laka pozicija”, naveo je Vučić i dodao da će sutra sresti Iljira Metu i Hašima Tačija i da će kratko s njima razgovarati i reći im šta misli. Međutim, ističe da se plaši da neće uspeti da im objasni koliko su njihovi potezi loši, jer oni ne žele da čuju ni one koji su za njih važniji i prihvatljiviji kao što su to evropski predstavnici.

Kako je istakao, da je on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju, istog trenutka bi reagovale strane službe i organi EU kao i minimum 10 ili 15 ministara zemalja članica. Navodi da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem, kao i sa taksama, da to postane normalno i da niko ne reaguje.

Ukazao je da su ga albanski mediji napadali zbog izjave na RTS-u da neće da prizna Kosovo, a kako navodi – to je bila njegova politika i ostala.

“A oni mogu da govore nemoguće stvari i to postaje uobičajeno”, rekao je predsednik.

BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

“Albanci imaju snažna leđa”

Istakao je da on misli da je važnije ponašati se odgovorno i staloženo.

“Kada emitujete tu vrstu predvidivosti i odgovornosti, nema sumnje da će rezultat biti pozitivan i da ćete imati veće razumevanje međunarodne javnosti”, rekao je Vučić.

Poručio je da je danas rekao i Mateu Salviniju i Federiki Mogerini da niko ne treba da pomisli da računa da će ukidanje taksi biti poklon Srbiji. Kaže da je zbog toga izgubljeno 250-300 miliona evra.

“Ljudi moraju da znaju Albanci imaju snažna leđa u zapadnom svetu, posebno kada se uzme u obzir novac koji izdvajaju za lobiranje. Kada imate posla s takvim ljudima, mislim da naš posao nije lak, ali mi u krajnjoj liniji dobrom politikom i politikom normalnosti jedino možemo da sačuvamo svoje interese”, rekao je predsednik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar