Vesti
03.02.2023. 20:09
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o izjednačavanju prava Srba na Kosovu i Albanaca u centralnoj Srbiji

Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi kompromis u rešavanju problema sa Kosovom bio "lekovit za odnose Srba i Albanica", ali da je "loš trik" pokušaj da se izjednačuju prava Srba na Kosovu sa pravima Albanaca koji žive u centralnoj Srbiji, i da toga neće biti.

Vučić je na sednici parlamenta, povodom zahteva o izjednačavanju prava koji je izneo poslanik "Koalicije Albanaca doline" Šaip Kamberi, rekao da je to "loš trik", jer Srbija i Kosovo "niti su dve države, niti imaju isti državnopravni status", jer "Kosovo nije država".

Kamberi je na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji rekao da je "politička i institucionalna diskriminacija Albanaca često posledica tenzija između Srbije i Kosova", i da veruje da je "pronalaženje uravnoteženih odnosa dobar iskorak ka odnosima Srbije i Kosova".

On je naveo da su u iluziji oni koji veruju da je "zamrznuti konflikt" dobro rešenje, jer očekuju da će se jednog dana raspasti NATO i Evropska unija, i pozvao vlast u Srbiji da prihvati francusko-nemački predlog u kome se navodi da se svi konflikti Srbije i Kosova "rešavaju mirnim putem".

Vučić je odgovorio da je to što Kamberi govori "politika (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija, a ne nekog drugog", i "pokušaj rušenja svega i nesagledavanje realnosti".

"Jednako koliko mi Srbi ne sagledavamo realnost i Albanci je ne sagledavaju. Dobro ste primetili da se zalažem za mir i ne interesuje me da li mi verujete ili ne, pošto verujete Aljbinu Kurtiju. Odlično znam šta radite, kod mene ti trikovi ne prolaze", kazao je Vučić.
 

Vučić je optužio Kamberija da je Srbe u izjavama koje je davao na Kosovu nazivao "genocidašima", a da je Srbiju kao "državu od koje dobija hleb" nazivao "fašističkom državom".

"Snove puste o izjednjačavanju pozicije da prestanete da sanjate. Bilo kakvih iluzija po tom pitanju ne možete da imate. Moja vrata su otvorena, imate mnogo prava, nema napada na vašu decu kada slavite Bajram", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Vučić pričao u Skupštini i zašto je izbio haos
1

Sednica o Kosovu

02.02.2023. 14:22

Šta je Vučić pričao u Skupštini i zašto je izbio haos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije o kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji je izneo plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o francusko-nemačkoj inicijativi, ne navodeći tačno njen sadržaj, a kao posebno tešku istakao je tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve