Svet
22.11.2022. 08:56

Stejt department

"Srbija i Kosovo da naprave ustupke"

Vašington, zgrada Kapitola, američka zastava
Izvor: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su razočarane što lideri Srbije i Kosova nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je u pisanom saopštenju poručio da premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.

"Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis", navodi se u saopštenju.

Prajs je preneo da se SAD pridružuju pozivima Evropske unije da se odmah obustave sve planirane mere koje bi dovele do eskalacije tenzija, među kojima su i kazne za vozače koji nisu srpske tablice zamenili kosovskim.

"Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"
1

Žozep Borel

21.11.2022. 16:55

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle višečasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve