Vesti
16.01.2023. 23:36
R.E./BEta

Predsednik Srbije

Vučić o situaciji u regionu, autoputevima, Vagner grupi...

Aleksadnar Vucic
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se suočava sa verbalnim napadima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i sa Kosova, zato što "oni žele Srbiju poniženu i na kolenima, i da očekuje "nove napade".

Vučić je za televiziju Hepi izjavio da je za Srbiju situacija "ozbiljna i usložnjava se", kao i da će "ove godine biti mnogo izbornih utakmica u regionu", što je kako je ocenio "prilika za nove napade na Srbe".
 

"Gotovo deset i po godina sam na vlasti, nikada nijednu ružnu reč nisam rekao o Bošnjacima", rekao je Vučić i dodao da su sa druge strane oni izmislili da je bio snajperista tokom sukoba u Bosni.
 

Prema njegovim rečima "matrica laži nije slučajno uspostavljena", a svi njegovi pozivi na mir Bosni i Hercegovini "nikada nisu urodili plodom", dok "samo slaba i očajna Srbija nekome odgovara".

"Isti slučaj u Podgorici. Pomažemo srpska udruženja, ništa ne krijemo, vrlo transparentno radimo", rekao je Vučić i dodao da trpi napade od Mila Đukanovića i njegovog tima.

Kritikovao je i vlast u Hrvatskoj zato što mu nije bilo dopušteno da poseti Jasenovac, i dodao da je "naše da u narednom periodu pokušamo da razgovaramo uprkos svim uvredama u Zagrebu".

"Da pokušamo da umirimo te odnose. Ne što bi oni za nas glasali u Evropi, nego zbog nas u regionu. Da li verujem da je moguće, mogu da kažem da se nadam, nisam veliki optimista", zaključio je Vučić.

Aleksadnar Vucic
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije je gostojući na televiziji "Hepi" rekao da će u vreme njegove vlasti, od 2012. do kraja ove godine biti urađeno više kilometara autoputeva nego za prethodnih 67 godina.

"Za vreme Tita, Miloševića i DOS-a urađeno je 596 kilometara autoputeva, a od 2012. mi smo uradili 530 kilometara i do kraja godine biće uradjeno više nego za 67 godina", rekao je Vučić.
 

Dodao je da će do kraja 2024. godine biti izgrađeno 640 kilometara novih autoputeva i da se nije odustalo ni od jednog projekta.

"Autoputevi do 2012. godine su bili Horgoš-Beograd-Niš-Grabovnica, Niš-Prosek i Beograd-Batrovci. Ukupno 596 kilometara. U tih 596 bi mogli da dodaju kilometra Ub-Lajkovac, ali morali smo svih 12 kilometara četiri sloja da rušimo jer je bio loše urađen", rekao je Vučić.

Naveo je da nijedan kilometar nove pruge nije urađen od 1990. do 2012. godine.

"Nije se to dogodilo zato što je neko imao lošu nameru, već je došlo do kolapsa ekonomije. Donosili smo samo političke odluke, niko se suštinski nije bavio ekonomijom. Otpustili smo 450.000 ljudi i tek sada smo ih vratili", kazao je Vučić.
 

Naveo je da je broj zaposlenih 2001. bio 2.257.770, a 2012. ih je bilo 1.865.614, dok danas ima 2.245.049 zaposlenih.

"Uspeli smo da se vratimo na taj broj zaposlenih i zato je odliv manji nego što smo očekivali. Ima ga još, nažalost, ali je mnogo manji nego što smo očekivali", rekao je Vučić.

Predsednik se dotakao i "Vagner" grupe. On je rekao da oglas ruske paravojne grupe za regrutovanje dobrovoljaca za rat protiv Ukrajine, koji je prenela "Russia Today Srbija", "nije fer" i da se zna da je to suprotno propisima i da zakon zabranjuje državljanima Srbije učešće na stranim ratištima.

Vučić je za televiziju "Hepi" rekao da takav oglas "nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio ni Čajkovskog, ni Dostojevskog, ni Tolstoja", i zbog toga što je Srbija primila "svakog čoveka iz Ruske Federacije a ruski je kao domaći jezik".

"Jedina smo zemlja u Evropi, svi ostali su se saglasili sa 35 deklaracija protiv Rusije. Jedina zemlja koja to nije uradila je Srbija. Što onda to radite Srbriji, što zovete iz Vagnera kad je to suprotno propisima, naravno da zakon to zabranjuje", rekao je Vučić.
 

On je rekao da ima "mnogo neodgovornih pojedinaca", ali da sve poziva da sačuvaju glave.

"Što da idete u Rusiju, Ukrajinu ili bilo gde? Hajde da sačuvamo svoju zemlju i svoj narod, a navijajte za koga hoćete", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlazak Danila Vučića u BiH i prljavi trikovi iz male mahale
Bosna i Hercegovina

Sin predsednika Srbije

15.01.2023. 23:10

Odlazak Danila Vučića u BiH i prljavi trikovi iz male mahale

Na obeležavanju 20 godina od tragičnog zločina u Srebrenici, 11. jula 2015. godine, na komemoraciji u Potočarima napadnut je tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve