Vesti
22.11.2019. 01:35
Tanjug

VUČIĆ O ŠPIJUNSKOJ AFERI: Ruski agent više nije na teritoriji Srbije

tan2019-11-21_204941441_0.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Mi smo kao zemlja suočeni sa izuzetno ofanzivnim delovanjem stranih službi u Srbiji. Brojne agencije drugih zemalja ovde sprovode obaveštajna delovanja", rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je istakao da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana sa jednom tačkom dnevnog reda - obaveštajno delovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite naše zemlje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Sednica je održana nakon što se pojavio snimak čiji su akteri ruski obaveštajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obaveštajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak. On je istakao i da Kleban više nije na teritoriji naše zemlje i da je Srbija više puta dokumentovala njegov rad , kao i drugih agenata. Naveo je i da je Kleban više puta davao novac i da naša služba ima snimke i audio zapise još devet sastanaka.

"BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primenili smo operativne mere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena tri lica koja su izašla iz automobila marke "audi" i krenuli ka keju. Našli su se kod javnog parkinga Kapetanija, zatim otišli kod pivnice Crna Ovca, a prilikom izlaska ušla u isto crno vozilo i napustila rejon i otišla u nepoznatom pravcu", rekao je Vučić i pohvalio VBA i BIA koji su u sadejstvu "uspeli da osujete najznačajnija ofanzivna delovanja tuđih obaveštajnih agencija".

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obaveštajnim strukturama susedne Hrvatske, pa se tako saznalo i za kontakte sa ruskim agentima.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Podvukao je da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu mnogih zemalja, te naveo da se na teritoriji Raške oblasti i Sandžaka pojavljuju u svojim uniformana vojni izaslanici, koji su u 90 odsto slučaja uvek predstavnci vojnoobaveštajnih službi, a koji tamo razgovaraju o političkim rešenjima koja bi rušila Srbiju:

Povezane vesti – Plodno tle za špijunske afere

"Reakcija države je na to bila snažna i ta lica više neće imati pristup na bilo koji način, niti informacijama ili događajima od značaja u Srbiji. Reč je o predstavnicima austrijske, nemačke i bugarske službe.

Odnosi sa Moskvom ostaju isti

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Moskve neće se menjati. Vučić je podsetio da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji.

"Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Ništa više. Nisam video logiku u svemu. Što se nas tiče, mi politiku prema Rusiji nećemo da menjamo. Srbija se neće okretati ka NATO. Ja to ponavljam jasno i glasno. Sve što se dogodilo nas je učvrstilo u nameri da ostanemo neutralni. Znajući nas u Srbiji, koji se uvek dele na one koji su za Ruse i Amerikance, moja poruka je da sam izabran da štitim interese Srbije, a ne neke druge zemlje", poručio je Vučić.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Siguran sam da predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom. Srbija ne zaboravlja šta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremanju vojske, rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost što je ambasador Rusije preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua, za koju je rekao da je od velikog značaja i da je posvećena dobrim odnosima prema našem narodu i Srbiji. Kako je istakao, Srbija neće menjati svoju politiku i nikada snažnije će se boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

On je izjavio da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije delovanje protiv Srbije je dokazano.

"Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti.

Najavio je da će u narednih dva meseca da se izađe sa sveobuhvatnim opštim pravno političkim aktom koji bi bio puna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnog puta i neutralnosti i jačanja te državne i vojne pozicije.

Vučić se osvrnuo i na navode medija da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu, koje je posle korišćeno protiv Rusije.

Povezane vesti - Kremlj o ruskom agentu

"Napadi na namensku industriju su učestali, žestoki, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje koja u tom smislu predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, kako to nazivaju stručni krugovi, i uvek je protiv srpske namenske i zbog toga što postoji konkurencija u fabrikama baš u toj zemlji i zbog toga što se obavlja posao za obaveštajne izvore nekih drugih, većih zapadnih zemalja", rekao je Vučić na pres konferenciji.

Vučić je konstatovao da građani gotovo da nisu ni primetili da su naše obaveštajne i kontraobaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina sa 30.000 evra u rukama, koji je iznosio tehničku i tehnološku dokumentaciju za izradu municije 12,7 mm u Prvom partizanu u Užicu, dodajući da je municija 12,7 mm najtraženija u svetu.

PREDSEDNISTVO SRBIJE PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Da li je nekome bilo lakše da uzme odatle ili u Konjicu, izgleda da su lakše našli nekog našeg koji bi tu dokumentaciju predao Albancima u ruke. Mi smo i Srbina i Albanca uhapsili", rekao je Vučić.

Istakao je da su u toku žestoki napadi na Krušik iz mnogo razloga, kao i na fabriku u Lučanima, koji stalno traju.

"I uvek, čitava centralna i zapadna Srbija, što se tiče namenske industrije, je pod strahovitim pritiskom i hoće da nam je unište", podvukao je Vučić.

Milovanovića postavila DOS

On je naveo i da je Radoša Milovanovića za direktora fabrike u Lučanima postavila vlast DOS-a, a da je on sada, kada kompanija radi bolje nego ranije, po prvi put pod žestokim napadima.

"Ako Milovanović pozove radnike da ga podrže i oni dođu to je pritisak na sud, ali se ispred suda pojave predstavnici političkih stranaka koji su protiv njega onda je to bogougodno delo, nije pritsak na sud i normalno je, a sve u cilju daljeg urušavanja i razaranja naše namenske industrije", naglasio je Vučić, dodajući:

"Ne možete da opstanete kao vojno neutralna i snažna zemlja ukoliko nemate snažnu namensku industriju. I zato je tako žestok napad na srpsku namensku indsutriju, zato žele da je po svaku cenu, unište i razore svi koji ne žele dobro Srbiji", poručio je Vučić.

On je večeras pokazao fotografije dvojice mladića za koje su Direkcija Kosovske policije i Specijalno tužilaštvo pozvali građane da im pomognu u identifikaciji, jer su, "osumnjičeni u slučaju ubistva Olivera Ivanovića", ističući da nisu u pitanju nikakve ubice nego - studenti.

Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948.

Predsednik Srbije nije večeras isključio mogucnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je odgovarajući na pitanje da li će ruskog predsednika Vladimira Putina pitati za obeveštajnu aferu u kojoj je učestvovao i ruski obaveštajac, prilikom njihovog susreta koji je planiran za 4. decembra, Vučić je novinarima rekao da ne bi isključio mogućnost da se to sada dešava i zbog tih susreta planiranih u Moskvi.

"Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu zato što mi posedujemo više snimaka koje nismo publikovali, jer to nije posao obaveštajnih agencija", rekao je Vučić povodom regovanja iz Moskve da se takve porvokacije dešavaju uoči važnih susreta zvaničnika Srbije i Rusije. Srbija, navodi, ne beži od tih tema.

"Mi ne krijemo ništa, nemamo čega da se stidimo, a ruskim prijateljima verujemo da žele najbliže odnose sa Srbijom kao što mi želimo sa njima. Verujem da ćemo uspeti i tu vrstu poverenja, na kratko prekinutu, da izgradimo, jer nam ne pada na pamet da pravimo novu 1948. i ne pada nam na pamet da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije. Naprotiv ",rekao je Vučić.

Za njega je, kaže, susret sa Putinom od izuzetnog značaja i nada se da će sa ruskim predsednikom da razgovara o najvažnijim pitanjima iz naše bilateralne saradnje i ekonomske saradnje.

"Predložili smo sastav naše delegacije, videćemo sastav ruske delegacije, jer će ovo biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali, ne samo sastanak već radna poseta", poručio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve