Vesti
20.11.2019. 20:20
R. E.

Plodno tlo za špijunske afere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe, za koga se veruje da je Georgij Kleban i navodno visokopozicionirani zvaničnik Srbije snimljeni su kako razmenjuju kese u Zemunu. Iz jedne od njih srpski zvaničnik izvadio je bocu alkoholnog pića i novac.

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegovu autentičnost potvrdila je BIA, dok je predsednik Aleksandar Vučić naredio VBA da sprovede istragu. Na pomolu je, čini se, prava špijunska afera.
"Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je video-zapis pripadnika glavne obaveštajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu. Ovo je ono što Rusi rade nama, našim ‘prijateljima‘", stoji u opisu video-snimka na Jutjubu.

https://www.youtube.com/watch?v=yawNh1SwYts&feature=emb_title

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se u srpskoj javnosti i medijima govori o delovanju ruskih obaveštajaca u kontekstu navodne špijunske afere. Tako je pre tačno tri godine, novembra 2016. godine, nakon navodnog državnog udara u Crnoj Gori, za isti okrivljena dvojica agenata GRU.

Britanski mediji "Skaj njuz" i "Telegraf" tada su objavili tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obaveštajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića. Fotografije su smatrane za ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar i atentat na Mila Đukanovića.

Veruje se da su fotografije snimljene u beogradskom parku neposredno pre sprečenog udara i predstavljaju ključni deo dokaza koji, tužioci kažu, povezuje zaveru sa ruskim "državnim organima". Kremlj je snažno demantovao bilo kakvo učešće, a dva proruska lidera opozicije među optuženima, tvrde da je zavera lažna i smišljena da ih diskredituje.

Kako je tada naveo "Skaj njuz" fotografije su uslikane u Beogradu u vreme pokušaja puča u Crnoj Gori. Na jednoj od njih Šišmakov i Popov uslikani su zajedno na klupi, kako se navodi u parku u centru Beograda, a na drugoj je Šišmakov sa srpskim državljaninom Aleksandrom Sinđelićem koji je nakon hapšenja navodno priznao svoje učešće u pokušaju državnog udara i priznao da je radio kao agent za dva Rusa.

Objavljene su i fotografije pasoša Eduarda Šišmakova koji je opisan kao asistent vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Varšavi, za šta bezbednosni izvori kažu da je najčešće pseudonim za GRU oficire.

Poljska obaveštajna služba objavila je da je Šišmakov proteran iz te zemlje zbog špijunaže i proglašen personom non grata. Veruje se da su se Šišmakov i Popov vratili u Rusiju iako ih je crnogorsko Specijalno tužilaštvo optužilo za terorizam i državni udar u pokušaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Oni su nedavno i nepravosnažno osuđeni jer su organizovali kriminalnu grupu na čelu koje se nalazio bivši načelnik srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i višestruko osuđivani Aleksandar Sinđelić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Iste godine, samo nekoliko meseci ranije, Srbiju je potresla još jedan špijunska afera - otkrivanje hrvatskog špijuna u Beogradu, inače penzionisanog oficira nekadašnje Vojske RSK Čedo Čolovića. On se međutim pre tri godine, ubrzo po otkrivanju afere, nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na kaznu zatvora od tri godine zbog špijunaže u korist Hrvatske.

Svakako najpoznatija špijunska afera u Srbiji u proteklih nekoliko godina svakako je slučaj nekadašnjeg potpredsednika vlade i generala Momčila Perišića 2002. To je bio politički skandal međunarodnih razmera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vojna služba bezbednosti uhapsila je Perišića 14. marta 2002. u motelu na Ibarskoj magistrali, zbog sumnje da je odavao poverljive informacije službeniku ambasade SAD Džonu Nejboru, koji se pozvao na diplomatski imunitet. Perišić je uhapšen u trenutku kada je, kako su tada objavili mediji, Nejboru predavao strogo poverljive dokumente, koji, navodno, govore o učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Dokumenti su navodno bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne.

Povezane vesti - Intervju Momčilo Perišić: Namestili su mi špijunsku aferu da bi lakše ubili Đinđića

Pojedini mediji su objavili i da je u trenutku hapšenja od Nejbora uzimao kovertu.

Postupak protiv Perišića je nekoliko puta započinjan i prekidan, zbog njgeovog odlaska u Hag, a zvanično traje od 2002. godine od kada se suđenje odvija bez prisustva javnosti zbog čuvanja tajnosti podataka. Pre svega tri dana s u Višem sudu u Beogradu je ponovo odloženo za 28. januar iduće godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve