Plodno tlo za špijunske afere

Plodno tlo za špijunske afere


Ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe, za koga se veruje da je Georgij Kleban i navodno visokopozicionirani zvaničnik Srbije snimljeni su kako razmenjuju kese u Zemunu. Iz jedne od njih srpski zvaničnik izvadio je bocu alkoholnog pića i novac.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se u srpskoj javnosti i medijima govori o delovanju ruskih obaveštajaca u kontekstu navodne špijunske afere. Tako je pre tačno tri godine, novembra 2016. godine, nakon navodnog državnog udara u Crnoj Gori, za isti okrivljena dvojica agenata GRU.

Britanski mediji “Skaj njuz” i “Telegraf” tada su objavili tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obaveštajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića. Fotografije su smatrane za ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar i atentat na Mila Đukanovića.

Veruje se da su fotografije snimljene u beogradskom parku neposredno pre sprečenog udara i predstavljaju ključni deo dokaza koji, tužioci kažu, povezuje zaveru sa ruskim “državnim organima”. Kremlj je snažno demantovao bilo kakvo učešće, a dva proruska lidera opozicije među optuženima, tvrde da je zavera lažna i smišljena da ih diskredituje.

Kako je tada naveo “Skaj njuz” fotografije su uslikane u Beogradu u vreme pokušaja puča u Crnoj Gori. Na jednoj od njih Šišmakov i Popov uslikani su zajedno na klupi, kako se navodi u parku u centru Beograda, a na drugoj je Šišmakov sa srpskim državljaninom Aleksandrom Sinđelićem koji je nakon hapšenja navodno priznao svoje učešće u pokušaju državnog udara i priznao da je radio kao agent za dva Rusa.

Objavljene su i fotografije pasoša Eduarda Šišmakova koji je opisan kao asistent vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Varšavi, za šta bezbednosni izvori kažu da je najčešće pseudonim za GRU oficire.

Poljska obaveštajna služba objavila je da je Šišmakov proteran iz te zemlje zbog špijunaže i proglašen personom non grata. Veruje se da su se Šišmakov i Popov vratili u Rusiju iako ih je crnogorsko Specijalno tužilaštvo optužilo za terorizam i državni udar u pokušaju.

Bratislav-Dikic[1]

Oni su nedavno i nepravosnažno osuđeni jer su organizovali kriminalnu grupu na čelu koje se nalazio bivši načelnik srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i višestruko osuđivani Aleksandar Sinđelić.

Saša Sinđelić

Iste godine, samo nekoliko meseci ranije, Srbiju je potresla još jedan špijunska afera – otkrivanje hrvatskog špijuna u Beogradu, inače penzionisanog oficira nekadašnje Vojske RSK Čedo Čolovića. On se međutim pre tri godine, ubrzo po otkrivanju afere, nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na kaznu zatvora od tri godine zbog špijunaže u korist Hrvatske.

Svakako najpoznatija špijunska afera u Srbiji u proteklih nekoliko godina svakako je slučaj nekadašnjeg potpredsednika vlade i generala Momčila Perišića 2002. To je bio politički skandal međunarodnih razmera.

Perisic (3)

Vojna služba bezbednosti uhapsila je Perišića 14. marta 2002. u motelu na Ibarskoj magistrali, zbog sumnje da je odavao poverljive informacije službeniku ambasade SAD Džonu Nejboru, koji se pozvao na diplomatski imunitet. Perišić je uhapšen u trenutku kada je, kako su tada objavili mediji, Nejboru predavao strogo poverljive dokumente, koji, navodno, govore o učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Dokumenti su navodno bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne.

Povezane vesti – Intervju Momčilo Perišić: Namestili su mi špijunsku aferu da bi lakše ubili Đinđića

Pojedini mediji su objavili i da je u trenutku hapšenja od Nejbora uzimao kovertu.

Postupak protiv Perišića je nekoliko puta započinjan i prekidan, zbog njgeovog odlaska u Hag, a zvanično traje od 2002. godine od kada se suđenje odvija bez prisustva javnosti zbog čuvanja tajnosti podataka. Pre svega tri dana s u Višem sudu u Beogradu je ponovo odloženo za 28. januar iduće godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar