Vesti
17.11.2022. 13:11
Beta

Konferencija

Vučić o ulaganju u energetski sektor: "Srbija moli Britance i Norvežane"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbiji za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka biti potrebno između do 16 i 17 milijardi evra do 32 i 33 milijarde evra za narednih 15 do 20 godina.

On je na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu, rekao da je Srbija upala u strukturne probleme.

"Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji", rekao je Vučić.

Istakao je da to znači da će morati da se "sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane".

"Norveški prijatelji su bili od velike pomoći i imaju kratkoročni, srednjoročni i dugoročni predlog za energetski sektor sa prioritetima. Moraćemo to da uradimo što pre, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Moraćemo u energetski sektor da uložimo u narednih 10-20 godina od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra", rekao je Vučić.

Dodao je da nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva i da u regionu izmedju Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine treba da se bolje povežu prenosni sistemi, izgrade gasni interkonektori i povežu naftovodi.

Istakao je da će u ovim vremenima biti teško da se javne finansije drže pod kontrolom.

"Sa Međunarodnim monetarnim fondom smo pripremili budžet za 2023. godinu i predviđen je deficit od 3,3-3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je relativno dobro, ali gotovo 45 odsto toga ide na rashode za snabdevanje energentima", rekao je Vučić.

Dodao je da će se samo ovog dana potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje "što pokazuje da 'krvarimo' jer to nije sitniš nego veliki novac kada se izračuna na mesečnom nivou, a biće još gore tokom zime".

"Moraćemo da promenimo strukturu energetskog sektora koji će dobiti više obnovljivih izvora, ali moraju da se unaprede i termo i hidropotencijali", rekao je Vučić.

Naglasio je da cene energenata ubuduće neće moći da budu socijalna kategorija političarima kako bi laskali ljudima, a da se uništavaju srednja i mala preduzeća.

Specijalni izaslanik norveškog premijera za energetiku Andreas Eriksen naveo je da je konferencija poput ove sada u Beograd, gde su se, osim političara, okupili i predstavnici kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije, jedan od načina da se region Balkana napravi otpornim, integrisanim i jačim u oblasti energetike.

Istakao je da je pitanje energetske bezbednosti, po pitanju sigurnosti snabdevanja i cena, na vrhu agende većine država, a istovremeno se nastavljaju napori da se nadje rešenje za problem klimatskih promena.

"Zelena tranzicija mora biti vidjena kao fer za sve uključene u taj proces, pa je to dodatni pritisak za političare kako bi našli održiva rešenja", kazao je Eriksen.

Istakao je da se sa takvim izazovom države mogu suočiti samo ukoliko postoji otvoren dijalog izmedju njih.

"Rešenja se moraju naći i na političkom i na poslovnom nivou", rekao je on.

Govorio je i o iskustvima Norveške u oblasti energetike, pored ostakog ističući da se u njegovoj zemlji za prevoz i grejanje već koristi energija iz obnovljivih izvora.

"Nadam se da će iz iskustva Norveške i vaše zemlje moći nešto da nauče tokom tranzicije", naveo je on.

Eriksen je najavio i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Norvešku za dve nedelje, kako bi se nastavili razgovori o saradnji u oblasti energetike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Svet je u energetskom ratu"
Nafta

Zorana Mihajlović

12.10.2022. 16:25

"Svet je u energetskom ratu"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je ceo svet u energetskom svetskom ratu i da Srbija, uprkos krizi, čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve