VUČIĆ O ZABRANI KANDIDATURE SRPSKOJ LISTI: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine!

VUČIĆ O ZABRANI KANDIDATURE SRPSKOJ LISTI: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine!


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zabrinut zbog sprečavanja Srpske liste da učestvuje na izborima na KiM i da je šokiran bezobrazlukom i drkošću Prištine.

Vučić je iz Pekinga, gde je danas započeo višednevnu posetu, rekao i da će upravo o Kosovu kao ključnoj temi razgovarati sa liderima Kine i Rusije Sijem Đinpingom i Vladimirom Putinom, a potom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel na predstojećem sastanku u Berlinu.

“To su neverovatne stvari, šokiran sam da nečiji bezobrazluk i drskost mogu da idu to tih granica. To su stvari koje se ne rade”, istakao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Pekingu.

“Razmislite na šta to liči…”

On je dodao da je to ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

“Neću da kažem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava… Razmislite kako se to naziva”, rekao je Vučić.

Goran Rakić FOTO TANJUG/ BOKI/ bk

Goran Rakić FOTO TANJUG/ BOKI/ bk

Vučić je podsetio da je jedna od tačaka u Briselskom sporazumu da Srbi imaju obavezu da učestvuju na izborima po kosovskim zakonima, ali da im sada smeta to što Srpska lista pobeđuje, kao i da je  ogroman novac uložen da se razori Srpska lista i Srbi odvoje od Beograda i Srbije.

“Pogledajte koliko su svojih medija stranci stvorili na severu Kosova samo da bi razorili ugled Srpske liste, sve kampanje za kriminalizaciju severa i Srba na KiM i ništa nisu uspeli. Možete da pišete šta hoćete, da lažete, Srbi će da budu uz svoj narod i svoju državu.

treca strana haradinaj taci 2

Predsednik je dodao da su Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo će pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju.

Kako i o čemu?

“Šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja? Očekujete da Srbi kažu – nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović… Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova”, rekao je Vučić.

Kako kaže, zovu ga svaki dana i pitaju da li ima nešto da uradi da odobrovolji Albance.

“Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju”, kaže Vučić.

Na pitanje da li se potezima Prištine, uključujući i ovaj poslednji, obesmišljava predstojeći susret u Berlinu, predsednik kaže: “Ja moram da kažem da ne razumem… Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom.”

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar