Vesti
14.11.2019. 14:01
Tanjug

VUČIĆ ODLUČIO: Ne putuje u Zagreb na samit Evropske narodne partije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

Vučić je u pismu predsedniku EPP Žozefu Dolu u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da menja stvari na bolje.

Dodao je da je najvažniji deo politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

Pročitajte još: Vučić sa Murom o bilateralnoj saradnji

U pismu, koje je "Blic" objavio u celosti, Vučić se zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

"Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku", istakao je on.

Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na cinjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politicki nije više na kolenima.

Pročitajte još: Kako je mali Šengen zavadio Prištinu i Tiranu

"Kao što znate gospodine predsedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo znacajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti", istakao je on.

Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

"Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da necu prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti", poručio je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i ocekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih dogadaja za EPP organizuje u Srbiji, gde su, dodaje, svi dobrodošli i gde ni protiv jednog ucesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Naveo je da se SNS ponosi time što pripada porodici evropskih narodnih partija i zahvalio se Dolu na svemu što je učinio kako za poziciju Srbije u Evropi, tako i za položaj naprednjaka u najvažnijoj porodici evropskih politickih partija.

Zamolio je Dola da prenese njegove čestitke partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lajen na izboru za šefa Evopske komisije, uz uverenje da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je "naša EPP" najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

U posebnoj napomeni Vučić dodaje da će napadi na njega čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biti nastavljeni.

"To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao", zaključio je Vučić

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve