VUČIĆ ODLUČIO: Ne putuje u Zagreb na samit Evropske narodne partije

VUČIĆ ODLUČIO: Ne putuje u Zagreb na samit Evropske narodne partije

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

Vučić je u pismu predsedniku EPP Žozefu Dolu u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da menja stvari na bolje.

Dodao je da je najvažniji deo politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

Pročitajte još: Vučić sa Murom o bilateralnoj saradnji

U pismu, koje je “Blic” objavio u celosti, Vučić se zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

“Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku”, istakao je on.

Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na cinjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politicki nije više na kolenima.

Pročitajte još: Kako je mali Šengen zavadio Prištinu i Tiranu

“Kao što znate gospodine predsedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo znacajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti”, istakao je on.

Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

“Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da necu prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti”, poručio je on.

zagreb-sabor

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i ocekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih dogadaja za EPP organizuje u Srbiji, gde su, dodaje, svi dobrodošli i gde ni protiv jednog ucesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Naveo je da se SNS ponosi time što pripada porodici evropskih narodnih partija i zahvalio se Dolu na svemu što je učinio kako za poziciju Srbije u Evropi, tako i za položaj naprednjaka u najvažnijoj porodici evropskih politickih partija.

Zamolio je Dola da prenese njegove čestitke partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lajen na izboru za šefa Evopske komisije, uz uverenje da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je “naša EPP” najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

U posebnoj napomeni Vučić dodaje da će napadi na njega čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biti nastavljeni.

“To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao”, zaključio je Vučić

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar