Vesti
25.09.2019. 18:55
Tanjug

VUČIĆ POZVAO TRAMPA U SRBIJU: "Sa Amerikancima može da se razgovara razumno"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Sjedinjene Države zainteresovane za rešavanje "kosovskog čvora", jer ne žele da to ostane zamrznut konflikt u narednih 10 ili više godina, a taj stav je i u interesu Srbije.

On je za Pink televiziju rekao i da se na kratko video sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na prijemu koji je američki predsednik priredio sinoć sa suprugom povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Istakao je da od tih minut i po razgovora sa Trampom ne želi da pravi spektakl, ali da ga je pozvao da poseti Srbiju i da mu je preneo da ga Srbi, zajedno sa Poljacima, najviše vole u Evopi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Da su SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog pitanja jasno je i posle njegovih razgovora sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

"Ono što bih istakao kao pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje, a ne da apriori osuđuju Srbiju", rekao je Vučić.

Povezane vesti - NA MARGINAMA UN Micotakis Vučiću: Grčka neće menjati svoj stav o Kosovu

To je, kaže, mala vrsta napretka koji su SAD napravile, a da će doći do esencijalnog napretka - ne veruje.

Ali, to što Amerikanci ne žele "zamrznut konflikt" na Kosovu i Metohiji je takođe u interesu Srbije, kaže Vučić, jer je pitanje kada taj "zamrznuti konflikt" može da se "odmrzne", odnosno da postane samo - konflikt.

Naša diplomatska aktivnost u Njujorku je na temelju naših napora da dubinski i temeljno menjamo sliku svoje zemlje, kaže Vučić i dodaje da se na tome vredno radilo i da se to vidi kroz brojne razgovore sa ljudima iz Evrope i sveta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Spomenuo je da mu predstoje razgovori u sedištu UN sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, sa Rusima i Englezima, i sa predstavnicima Palaua i Konga, Gane, predstavnicima Svetskog ekonomskog foruma i drugim zvaničnicima i uticajnim ličnostima.

Vučić je istakao da se Srbija bori za svoju poziciju, da druge zemlje imaju sopstvene interese, od kojih su neki bliži našim, a neki dijametralno udaljeni, ali da je na njemu da se bori za Srbiju i za građane Srbije.

Povezane vesti - VUČIĆ NAKON SASTANKA: Merkelova insistira na razgovoru o Kosovu "do rešenja"

Primetio je da neki misle da je nevažan sastanak sa predsednikom Gvatemale, što je, kaže, potpuno pogrešno. Sasvim suprotno, kaže, važno je da i Gvatemala čuje za Srbiju, da jedna ulica u toj zemlji ponese ime Nikole Tesle...

"I zbog ličnih odnosa, sutra će Gvatemala da vodi računa i o našim interesima, kao i mi o njihovim", rekao je Vučić.

Dodao je da je osam odsto zemalja članica UN ili povuklo ili je pred povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve