Vesti
22.01.2021. 19:17
Tanjug

VUČIĆ: Sa kineskim vakcinama moglo se u masovnu vakcinaciju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se u masovnu vakcinaciju nije moglo ući dok nismo dobili veće količine vakcina, a za to se stvaraju uslovi tek sada sa dolaskom kineske vakcine.

On je na novinarsko pitanje o masovnoj vakcinaciji napomenuo da tek sada i u Evropi počinje masovna vakcinacija.

"O masovnoj vakcinaciji može se govoriti kada imate vakcinu za pola miliona ljudi, i to se ne može raditi sa 70.000 Fajzerove vakcine, tako da se čekalo da dobijemo veću kolicinu vakcina", precizirao je Vučić.

On je naveo da je trebalo da stigne i 500. 000 ruske, ali da za sada treba da stigne 200. 000 plus 50. 000 doza ruskih vakcina.

Tokom februara će biti ubrzana i nabavka dodatnih Fajzerovih vakcina, a kasnije i AstraZeneke.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

On je ponovo zahvalio Kini na vakcinama i objasnio da je u pitanju dobra, tradicionalna vakcina, koja je najlakša i za čuvanje i primenu, mada i najskuplja.

Zahvalio je kineskom predsedniku, posebno zbog toga što smo vakcinu kupili po značajno nižim cenama.

"Nije me bilo sramota da molim, ponasali smo se racionalno", kazao je Vučić.

Povezane vesti - SZO donirala zaštitnu opremu Kliničkom centru Srbije

Vučić je najavio da preko Poljske treba da stigne 800. 000 vakcina AstraZeneke, a razgovara se direktno i sa Džonson i Džonson kompanijom, kao i sa Modernom, koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi kriug vakcinacije, koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Dodao je da je molio kineskog predsednika i za još milion doza vakcina.

On je rekao da se sada može ići i na vakcinaciju kroz Kovaks sistem, a istakao je i da za zdravstvene radnike ima dovoljno vakcine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Vučić je napomenuo i da bismo završili već sada dobar deo vakcinacije da nije bilo besmislenih kampanja protiv imunizacije, zbog čega nismo prihvateli da uđemo u treću fazu ispitivanja sa Kinom.

"Moguće da i sam nisam imao hrabrosti da preduzmemo taj korak i da kažu da smo pokusini kunići i da se iživljavamo na ljudima", napomenuo je.

"Tako da smo kinesku i rusku uvezli tek kada su i jedna i druga velika zemlja registrovale te vakcine i prošli sve faze", istakao je predsednik.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je na pitanje d ali se odustalo od prvobitnog plana Insittuta Batut za prioritete u vakcinisanju rekla da ništa nije slučajno i da su se prioriteti utvrđivali na osnovu planiranih isporuka i raspoloživih vakcina.

"Sada smo proširili koncept na masovnu vakcinaciju, jer imamo veće raspolozive vakcine, pa osim prioritetnih grupa to može da učioni i opšta polulacija''.

Povezane vesti - U Srbiji se protiv koronavirusa vakcinisano više od 76.000 ljudi

Premijerka Ana Brnabić istakla je da su u svetu samo Izrael i Ujedinjeni arapski emirati imaju masovnu vakcinaciju, prvi sa Fajzerovim, drugi sa kineskim vakcinama, a da najveći broj zemalja još nema nijednu vakcinu.

"Ponosna sam sto Srbija na incijativu Aleksandra Vučića moze da pomogne i regionu", dodala je Brnabić.

Ona je dodala da se masovna vakcinacija u Kini ne ože porediti sa drugima, jer je u pitanju ogromna zemlja, ali d aje Srbija razgovarala sa Izraelom o njihovim iskustvima i da ćemo pokušati da repliciramo taj sistem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Primetila je da mnoge zemlje nemaju ni informacione sisteme kao mi, jer sada možemo da pratimo svaku bočicu, a i dalje ćemo se truditi da budemo među prvima.

Premijerka je precizirala i da je Srbija jedina u svetu dobila i platila kinesku sinofarm vakcinu.

Zahvalila je Kini na odličnim uslovima i dodala da to potvrđuje čelično prijateljstvo te zemlje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve