Vesti
02.11.2020. 14:08
Tanjug

VUČIĆ: Samo uz saradnju region može biti snažniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku „malog Šengena“ postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Covid- 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

"Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi", objasnio je on.

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno „mali Šengen“ predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Povezane vesti - INTERVJU MUHAREM BAZDULJ: Srbi i Albanci ne dele jezik, ali dele mnogo toga drugog

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

"Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative", rekao je Vučić.

"Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore", dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve