Vesti
17.10.2023. 12:32
R. E.

Sastanak u Pekingu

Vučić sa Đinpingom, potpisana četiri sporazuma

1
Izvor: EPA / GETTY IMAGES POOL / Lintao Zhang / POOL

Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju na trećem Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put", sastao se u Pekingu sa kineski predsednikom Si Đinpingom. U prisustvu dvojice predsednika potpisan je dokument o slobodnoj trgovini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u Pekingu, otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa "Pojas i put" donela mnogo dobrog našoj zemlji.

"Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji", objavio je Vučić na Instagramu nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

U Pekingu su potpisana četiri sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini su potpisali ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Pored tog sporazuma, potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Srpska delegacija potpisala je i nekoliko bilateralnih dokumenata - o izgradnji više saobraćajnica, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve