Vesti
12.02.2022. 13:12
Tanjug

Vojno neutralna zemlja

Vučić: "Srbija neće u NATO"

NATO
Izvor: Shutterstock

Srbija je vojno neutralna zemlja i neće ući u NATO, jer je naš izbor slobodatski i put samostalnosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na televiziji Prva.

Na pitanje kako komentariše izjavu kandidata za predsednika koalicije okupljene oko S SP-a Zdravka Ponoša da ne isključuje mogućnost da Srbija uđe u NATO, Vučić je prvo rekao da, budući da nastupa kao predsednik Republike, ne želi da odgovara predsedničkim kandidatima, što će činiti kada se bude znalo da li će i sam biti kandidat za predsednika, za 20-ak dana.

"Ali, kod mene nema dileme, Srbija je vojno neutralna zemlja. Ne postoji nekad, možda… Srbija želi sama da čuva svoju zemlju, nebo, da štiti građane", rekao je Vučić.

On je istakao da je vojska danas 10-ostruko snažnija nego u vreme prethodne vlasti, i biće još jaca, ali ne zato što Srbija nekome preti, jer država ne vodi takvu politiku, već da bismo, kako kaže, čuvali našu decu i da nam se nikad više ne dogodi napad silnijih, koji bi sada znali da bi odgovor Sbrije bio snažniji.

"Naš izbor je slobodarski, put u samostalnost, saradnju sa svima, ali da uvek budemo svoji. U NATO ne želimo, a ako pobedi neko drugi…", rekao je Vučić.

Po pitanju eksploatacije litijuma, i zahteva za trajnu zabranju njegove eksploatacije, zbog čega je organizovn i protest ispred zgrade Predsedništva, Vučić je primetio da je to sada borba između različitih opozicionih opcija, a zapravo je, kaže, reč o licemerju i neistinama.

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja je takođe učestvovala u istoj emisiji na TV Prva, je ocenila da se cesto upotrebljavaju paušalne ocene i teške reči u javnom prostoru, i da je "užasno zatrovana atmosfera" u društvu, u kojem nema razgovora nikoga ni sa kim.

Prema njenom mišljenju, i kada najgori napadi dolaze iz opozicije, uvek je veća odgovornost vlasti, koja mora da pokaže veći prag tolerancije i otvorenosti.

Ona je dodala da je protiv NATO, jer je pacifista, i čak smatra da i Vojsku Srbije treba rasformirati.

Dodala je da je "realnost da niko nije ušao u EU, a da nije ušao u NATO", na šta je Vučić rekao da to nije tačno, navodeći primere Austrije, Švedske i Finske, koje su ušle u EU kao neutralne zemlje.

Kada je reč o Rumuniji ili Bugarskoj, Vučić je rekao da su one ušle u NATO, a zatim i u EU, samo da bi NATO mogao da postavi štit prema Rusiji.

Srbljanović je rekla da Ponoš nije kandidat za koga bi ona glasala, ali i navela da ne može da se proziva da je on "NATO general", jer je on bio na funkciji u vreme kada je to bila zvanična politika ove zemlje.

Vučić je na to uzvratio da je predsednik Republike u vreme kada je Ponoš bio načelnik Generalštaba VS zagovarao ulazak u NATO, tako je, kaže, i njegov načelnik Generalštaba zagovarao to i sada je za to.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako Ukrajina uđe u NATO i krene na Krim, moguć rat"
rusija, ukrajina

Putin upozorava

08.02.2022. 14:15

"Ako Ukrajina uđe u NATO i krene na Krim, moguć rat"

Ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći će do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve