Vesti
15.06.2019. 15:31
Tanjug

VUČIĆ U KAMPANJI: Dovodimo u Zaječar veliku fabriku drvno-prerađivačke industrije

vucic-2.png

"Pokušaćemo da dovedemo u vaš kraj i jednu veliku fabriku iz drvno-prerađivačke industrije", izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastavku kampanje "Budućnost Srbije", u okviru koje obilazi Zaječarski okrug.

Vučić je posetu počeo obilaskom fabrike poljoprivrednih mašina FPM "Agromehanika" u Boljevcu koja je osnovana 1961. godine, a danas je jedan od najvećih proizvođača u Jugoistočnoj Evropi.

"Veoma sam srećan što sam danas bio u prilici da posetim ovu uspešnu fabriku koja trenutno ima 250 zaposlenih, a uskoro će zaposliti još 60. Iznenađen sam kako dobro izgleda i potrudićemo se da im pomognemo da poboljšaju ekonomičnost i rentabilnost, a vlasnike ćemo zamoliti da se potrude da podignu plate zaposlenim bar na 50.000 dinara. Takođe, dualno obrazovanje daje prve rezultate ovde, imate momke i devojke koji počinju da rade na mašinama. To je ono što su Nemci i Švajcarci radili u prethodnim decenijama. Možda smo se kasno setili, ali kako kaže poslovica - nikad nije kasno za ovakve poteze", rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

On je dodao da će država hitro reagovati i učiniti sve što može da pomogne subvencijama za mašine, kao i subvencijama za zapošljavanje radnika.

"Minimalac je u Srbiji pre šest godina bio 15.027 dinara, a danas je 27.200 dinara, uz godišnju inflaciju od 2 do 4 odsto. Nadam se da ćemo uskoro minimalac moći da podignemo na tu magičnu granicu od 30.000 dinara, što će biti duplo više nego pre šest godina", najavio je Vučić.

On je rekao da će država sada kada imamo suficit u budžetu pomoći privredi, da će dati subvencije do 50 odsto za nabavku mašina, a za nabavku domaće poljoprivredne mehanizacije biće još veći podsticaji. Na najave da bi u ovom kraju trebalo da bude otvoren rudnik zlata, rekao je da najpre treba dobiti potvrdu tih istraživanja, a država neće dati da istražna prava odu u pogrešne ruke.

"Pokušaćemo da dovedemo u vaš kraj i jednu veliku fabriku iz drvno-prerađivačke industrije. Ovde imamo i veliki demografski problem, a rešićemo i problem vodosnabdevanja u ovom kraju. Uskoro ćete videti mnogo mašina za rešavanje lokalnih puteva u ovom kraju. Spojićemo sve lokalne puteve sa Zaječarom i vaša deca ovde će moći da vide budućnost", rekao je predsednik Vučić u obraćanju građanima.

On je podsetio da smo u proteklih 20 godina izgubili 40.000 ljudi u Zaječarskom okrugu i zamolio sve da "pokušamo sa više dece i više vere u sebe da gradimo budućnost". Penzionerima je poručio da mogu da očekuju još veće penzije.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

"Povećavaćemo penzije iz godine u godinu, a trudićemo se da poboljšamo uslove za život i zaposlenima u javnom sektoru. Istovremeno ćemo gledati da ne povećavamo javni dug", najavio je Vučić.

Okupljeni građani i zaposleni dočekali su predsednika sa zastavama na kojima piše "Za budućnost Boljevca". Predsednika su ispred fabrike sačekali direktor kompanije Branislav Rajić i predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović. U obilasku je, uz predsednika, bio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

FPM "Agromehanika" u Boljevcu u proizvodnji primenjuje najmodernije mašine i tehnologije, a proizvodni program čine dve grupe proizvoda - priključci za traktore i samohodne mašine.

Povezane vesti – Predsednik Srbije istakao da je Crna Gora prezrela njegovu molbu

Fabriku je u junu prošle godine posetila premijerka Ana Brnabić i tada je navela da je FPM Agromehanika veliki domaći investitor i da je nakon uspešne privatizacije od 2007. godine imala više od 10 miliona investicija u pogone, kao i da je u toku realizacija dodatnih investicija većih od pet miliona evra. Oko 70 odsto godišnje proizvodnje se izveze na tržišta zapadne Evrope, Alžira, Ukrajine i bivših republika SFRJ.

Ta boljevačka firma sarađuje sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore Solis sklapa u Boljevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas i novoizgrađeni hotel "Ramonda" na Rtnju, koji će večeras biti svečano otvoren, a prve goste će primiti od 1. jula. Hotel je nazvan po cvetu koji raste na Rtnju, a koji je simbol srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu, ali, kako je rekao konsultant investitora Radomir Sančević, ujedno i simbol regeneracije.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve