Vesti
09.05.2019. 13:01
R. E. / Tanjug / Beta

VUČIĆ U TIRANI: Trenutno smo godinama udaljeni od rešenja za Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beograd i Priština su u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Tirani gde je počeo sastanak lidera Procesa Brdo - Brioni na kojem učestvuju lideri svih zemalja regiona.

Vučić je u svom obraćanju istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina.

"To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog", rekao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/BxO7nVhpcRQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati "doveka" dok se ne bude moglo tražiti rešenje. Prema njegovim rečima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nađe rešenje za srpsko-albanske odnose.

Podsetimo, Vučić je sinoć doputovao u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova i pripajanju tzv. Preševske doline na jugu centralne Srbije.

https://twitter.com/FedericaMog/status/1126398571866202112

Posle razgovora sinoć u Tirani sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, Vučić je izjavio da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić.

https://www.instagram.com/p/BxN2SjiJuXu/?utm_source=ig_web_copy_link

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Kako je saopšteno, Vučić je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po zavrsetku evropskih izbora. On je dodao da očekuje povoljnije ocene i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju SRbije u EU.

https://www.instagram.com/p/BxN3ZRipH_k/?utm_source=ig_web_copy_link

Osim Vučića i Tačija, albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednik Crne Gore Milo Đukanović, odlazeći predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve